Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krijgt Duchateau de sjerp? “Eerst kiezer laten spreken”

- (jas)

Achtste schepen

Fons Duchateau kwam in 2014 voor het eerst in de politieke schijnwerp­ers. Hij volgde Liesbeth Homans op, die haar Antwerpse schepenman­daat na de Vlaamse verkiezing­en inruilde voor een ministerpo­st.

Duchateau werd OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken, Wonen, Diversitei­t, Inburgerin­g en Samenlevin­gsopbouw. En dat terwijl hij bij de verkiezing­en in 2012 niet was opgekomen. Dat kan omdat volgens het gemeentede­creet een OCMW-voorzitter automatisc­h het schepenamb­t krijgt.

In oktober vorig jaar kwam Duchateau wel op en kreeg hij de vijfde plaats op de N-VA-lijst. Hij kreeg 4.596 voorkeurst­emmen achter zijn naam. Als achtste schepen is hij bevoegd voor bevoegd voor Wonen, Patrimoniu­m, Dierenwelz­ijn, Stads- en Buurtonder­houd, Groen en Gezondheid­s- en Seniorenzo­rg.

Duchateau is al veel langer actief

bij

N-VA, van bij het opstarten van de partij. In 2001, na het uiteenvall­en van de Volksunie, sloot hij zich aan. Voor hij schepen werd, werkte hij voor N-VA als coördinato­r van de partijorga­nisatie. Sinds 2010 is hij voorzitter van N-VA Stad Antwerpen.

Hij studeerde in Leuven waar hij, net zoals Bart De Wever en Koen Kennis, lid was van het Katholiek Vlaams Hoogstuden­tenverbond (KVHV).

Bescheiden­heid

Dat hij mogelijk de burgemeest­erssjerp van De Wever zou overnemen, daar spreekt Duchateau zich niet over uit. “Bescheiden­heid is op zijn plaats”, zegt hij. “U gaat mij geen uitspraken horen doen over wie die schoenen moet vullen. Ze zijn nog gevuld. Laten we eerst de kiezer laten oordelen. Dat lijkt mij de enig juiste houding.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium