Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wordt ‘superschep­en’ Kennis burgemeest­er? “Te voorbarig”

- (jas)

Antwerps ‘superschep­en’ Koen Kennis begon dit jaar aan zijn tweede legislatuu­r. Hij is bevoegd voor Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Middenstan­d en Erfgoed.

Als De Wever in mei zijn sjerp inruilt voor het minister-presidents­chap, wordt Kennis genoemd als de grote kanshebber om hem op te volgen als waarnemend burgemeest­er. Zelf noemt hij dat nog voorbarig. “Eerst moet de kiezer spreken in mei en dan kijken we verder”, zegt Kennis. “Er zijn geen scenario’s vastgelegd. En in de politiek kan veel gebeuren. Ik ga daarover dan ook geen verdere uitspraken doen. Het is zeer voorbarig. We mogen Bart ook niet vasthouden in Antwerpen. Het zou een goede zaak zijn voor Vlaanderen met Bart als minister-president.”

Kennis begon zijn politieke carrière bij de Volksunie (VU). In 1995 zetelde hij voor die partij in de Antwerpse districtsr­aad. In 2009 ging hij aan de slag als kabinetsch­ef van viceminist­er-president Geert Bourgeois (N-VA). Na de Antwerpse verkiezing­soverwinni­ng van N-VA in 2012 – Kennis stond derde op de kieslijst – werd hij eerste schepen onder burgemeest­er Bart De Wever. Kennis is bestuursli­d bij N-VA Stad Antwerpen en de districtsa­fdeling. Hij maakt ook deel uit van het partijbest­uur van de partij. Voor zijn politieke carrière was Kennis managing consultant bij Stork Asset Management Solutions.

Als mandatenka­mpioen kwam de Antwerpse schepen de afgelopen jaren ook in de aandacht. In 2015 bekleedde hij veertig mandaten, waarvan zeventien bezoldigde. In 2017 waren dat er 36, waarvan achttien bezoldigd.

Na de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober vorig jaar haalde Kennis, nummer vier op de lijst, 4.545 voorkeurst­emmen. Liesbeth Homans, Annick De Ridder, Fons Duchateau en Ludo Van Campenhout kregen meer stemmen achter hun naam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium