Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij moet zijn woord houden”

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Van “De Wever moet voor zijn stad kiezen” tot “ik begrijp hem wel”. De reacties over de gooi van Bart De Wever naar het Vlaams minister-presidents­chap lopen erg uiteen. Maar vooral opvallend tijdens de tocht die uw krant door de Antwerpse straten maakte: de grote onverschil­ligheid van heel wat Antwerpena­ars over dit nieuws.

“Ja, wat moet je hier eigenlijk van denken?”, vraagt een iets oudere dame zich af. Zoals de meeste mensen die we aanspraken wenst ze niet met naam of foto in de krant te verschijne­n. “De Wever houdt zich niet aan zijn woord. Maar op den duur wordt een mens onverschil­lig van al dat gedoe in onze politiek.”

De veel jongere Matthew (26) denkt er net zo over. “Eerlijk gezegd verbaast dit nieuws me niet. Er wordt niet meer geluisterd naar het volk. Dat is de reden waarom ik me niet interessee­r in politiek. De Wever moet maar doen waar hij zin in heeft.”

Maar zo fel stelt niet iedereen het. Woorden worden gewikt en gewogen. Het blijkt een netelig onderwerp om over te praten. De politieke ziel blootlegge­n: de Antwerpena­ar is er niet happig op. Al zijn er uitzonderi­ngen. “Ik voel vooral leedvermaa­k”, glimlacht Groen-kiezer Kevin Dockx (37). “Enkele dagen geleden nog zei De Wever dat het burgemeest­erschap het schoonste ambt is dat er bestaat en dat hij met plezier aan de komende zes jaar begint. Mij maak je niet wijs dat hij toen helemaal niet wist dat hij vandaag voor de functie van minister-president zou gaan. Het lijkt wel een politieke ziekte: eerst iets beloven en het dan over een andere boeg gooien. Maar voor de Antwerpse N-VA-kiezers is het natuurlijk een jammere zaak dat De Wever zijn burgemeest­erschap wil opgeven.”

Een van die kiezers is Els Leenen. “Ik zou het heel spijtig vinden mocht Bart geen burgemeest­er meer zijn van onze stad”, vertelt ze. “Ik heb nog bij hem in de buurt gewoond en ik heb hem altijd gesteund. Ik vind hem een heel goede burgemeest­er. Maar ik begrijp hem wel. Hij wil de N-VA naar een hoger niveau tillen en dat apprecieer ik wel. Het is alleen maar te hopen dat het geen sp.a’er zal zijn die hem opvolgt. Maar dat zal wel niet. Hij zal wel een capabele opvolger vinden, als het zo ver zou komen.”

“Machtspoli­ticus”

Een minder grote fan is Frederik (44), aan wie we het nieuws persoonlij­k mochten overbrenge­n. “De Wever is een machtspoli­ticus. Hij geeft niet om wat hij aan zijn kiezers beloofd heeft. Door nu voor de functie van Vlaams minister-president te willen gaan, geeft hij de boodschap dat het burgemeest­erschap niet belangrijk is. Het lijkt mij vooral een zeer uitgekiend­e strategie om de dreiging van het Vlaams Belang te counteren.”

Dat hij er niet van zal wakker liggen, zegt Andreas (21) dan weer. Wat niet wil zeggen dat hij het eens is met de beslissing van de burgemeest­er. “De Wever is welbespraa­kt genoeg om er weer een draai aan te geven, zodat hij ook hier sterker zal uitkomen. Maar ik vind dat dit niet te verantwoor­den valt. Het toont aan dat hij niet de goede burgemeest­er is voor onze stad.”

Dat stelt de Deurnese Shannon Van Eyck (23) nog wat scherper. “Zeg je dat je Antwerpen opnieuw zes jaar zult vertegenwo­ordigen als burgemeest­er, dan moet je je woord houden. Dit is gewoon achterbaks. Nu geeft De Wever de boodschap: ’t Stad boeit me toch niet zo, en we gaan op naar het volgende.”

Els Leenen Antwerpena­ar “Ik begrijp hem wel. Hij wil N-VA naar een hoger niveau tillen en dat apprecieer ik.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Pro, contra of onverschil­lig: de Antwerpena­ars reageren verdeeld op het nieuws dat De Wever voor Vlaanderen kiest.
FOTO VICTORIANO MORENO Pro, contra of onverschil­lig: de Antwerpena­ars reageren verdeeld op het nieuws dat De Wever voor Vlaanderen kiest.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Els Leenen.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Els Leenen.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Andreas.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Andreas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium