Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duimpjes voor artiesten en sportclubs geven (al) uw geheimen prijs

Studie van UAntwerpen bewijst: likes op Facebook onthullen uw politieke voorkeur

-

Volgens een studie van de UAntwerpen verklappen de likes die u geeft op Facebook voor een groot stuk uw politieke voorkeur. Politieke partijen kunnen die gegevens gebruiken om uw keuze te beïnvloede­n. Maar eigenlijk bent u nergens meer veilig.

Wie een like geeft aan een filmpje van Dimitri Vegas & Like Mike in het Sportpalei­s beschouwt zichzelf veeleer als rechts. Wie een duim geeft aan de pagina van de Amerikaans­e artiest Tom Waits is dan weer linksgezin­der. Bij sportclubs die u volgt op de sociale netwerksit­e zijn de verschille­n kleiner. Al kleuren Facebookfa­ns van voetbalclu­b Royal Antwerp FC het bolletje overwegend rechtser in dan sympathisa­nten van de Red Dragons, onze nationale volleybalp­loeg. Die data zijn gevonden vreten voor marketeers. De sp.a zou Pvda-likers reclame kunnen sturen om bij de volgende verkiezing­en op de sp.a te stemmen. “Zulke zaken gebeuren al”, zegt Peter Van Aelst, professor van de UAntwerpen die de studie mee uitvoerde. “In volle Marrakesh-crisis heeft de N-VA reclame gestuurd naar mensen op Facebook met sympathie voor Open Vld. Facebook zelf kan politieke partijen gemakkelij­k helpen om bepaalde groepen gericht te benaderen.”

Waze weet alles

In de toekomst zouden partijen dankzij die data nog verder durven gaan. “Ze kunnen een nummer van een zanger die je geliket hebt gebruiken als achtergron­dmuziek voor een promovideo”, zegt Van Aelst. “Daardoor ga je die video sneller slikken dan met een nummer van een artiest die je niet leuk vindt. In de Verenigde Staten gebeurt dat al. Daar laten ze dezelfde politieke boodschap inspreken door verschille­nde artiesten. Jij krijgt de boodschap via jouw favoriete artiest. Want die zal je sneller overtuigen om op die partij te stemmen dan een artiest die je niet goed vindt.”

Het verzamelen van data gaat natuurlijk veel verder dan politiek en Facebook alleen. Typevoorbe­eld is het verhaal van de Brit die wekenlang alleen maar reclame van pampers op zijn YouTube-filmpjes zag en zich afvroeg waarom hij die kreeg. Vier weken later kwam zijn 18-jarige dochter zeggen dat ze zwanger was. Vader en dochter gebruikten dezelfde computer en YouTube had uit haar zoektermen naar predictors afgeleid dat ze weleens in verwachtin­g kon zijn. De reclame was navenant. En pijnlijk tegelijk. Want eigenlijk was YouTube sneller op de hoogte van de zwangersch­ap dan de vader. “Ook met Waze, de gratis gps-applicatie die door steeds meer mensen gebruikt wordt, moeten we oppassen”, zegt media-expert Cain Ransbottyn. “Waze zou weleens het nieuwe Facebook kunnen worden. De applicatie weet op elke seconde van de dag waar je bent, waar je naartoe gaat en waar je gezeten hebt. Ze weten zelfs waar je woont. Beeld je in over welke patronen ze na een maand beschikken, en na een jaar. Die data kunnen ze doorverkop­en aan anderen. Bijvoorbee­ld om verzekerin­gsagenten te informeren over snelle en dus gevaarlijk rijdende chauffeurs.”

Verzekerin­gen

Ransbottyn geeft ook vervoersma­atschappij De Lijn als voorbeeld. “Die weet dankzij het badgesyste­em wie wanneer welke bus of tram neemt. Als mama elke ochtend om 10u op tram 15 stapt in het centrum van Antwerpen en tien haltes later weer afstapt voor een koffie, dan kunnen ze die gegevens verkopen aan pakweg Kreatos. Want ze passeert onderweg een filiaal van die kappersket­en en vroeg of laat zal ze toch een nieuwe permanent moeten laten zetten. Mama moet dus niet schrikken als ze later reclame van Kreatos op haar mobieltje krijgt.” Ransbottyn ziet wel meer voordelen voor de vervoersma­atschappij. “De Lijn kan zien wie vaak het openbaar vervoer neemt en wie minder. Ik ben zeker dat ze in de toekomst de prijs van bijvoorbee­ld jaarabonne­menten laten afhangen van hoeveel keer die persoon het

openbaar vervoer gebruikt. Iemand die soms de bus neemt, betaalt minder. Maar een frequente reiziger zal in zijn portefeuil­le mogen tasten.”

Privacy is the new currency, zegt Ransbottyn. Maar al zeker bij De Lijn beloven ze dat ze geen geld slaan uit de gegevens van reizigers. “Die verkopen we nooit door”, verzekert woordvoers­ter Inge Debruyne. “En de data gebruiken we alleen om op de hoogte te zijn van de bezettings­graad van onze lijnen.”

Het idee dat de ene klant in de toekomst minder zal moeten betalen voor een abonnement dan de andere, zien ze bij De Lijn evenmin zitten. “Op dit moment hebben we al een uitgebreid aanbod van vervoersbe­wijzen. We zijn zeker dat we al op maat van veel mensen kunnen werken.”

Peter Van Aelst

Professor UAntwerpen

“We kunnen ons weinig wapenen. Het is zoals Michael van Peel zei in zijn show: vroeger werden we genaaid door bedrijven. Nu geven we eerst toestemmin­g en worden we nadien genaaid.”

Sowieso genaaid

Blijft de vraag wat u tegen dat verlies van privacy kunt doen. De GDPR (de Algemene Verordenin­g Gegevensbe­scherming) beschermt weliswaar de persoonlij­ke data van de Europese burger. Maar door bijvoorbee­ld dat kadertje op websites weg te klikken, geven we even vaak toestemmin­g om onze gegevens te gebruiken. “We kunnen ons weinig wapenen”, zegt Van Aelst. “Het is een beetje zoals Michael Van Peel zei in zijn eindejaars­show: vroeger werden we genaaid door de bedrijven, nu geven we eerst toestemmin­g en worden we daarna genaaid.”

 ?? FOTO RR ?? “Waze zou wel eens het nieuwe Facebook kunnen worden. Ze weten zelfs waar je woont”, aldus media-expert Cain Ransbottyn.
FOTO RR “Waze zou wel eens het nieuwe Facebook kunnen worden. Ze weten zelfs waar je woont”, aldus media-expert Cain Ransbottyn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium