Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sinds oktober geen melk meer gekregen, en de pasta is op”

Voedselban­ken hebben voedseltek­ort wegens administra­tieve fout

- (csn)

Voedselsch­aarste bij de Voedselban­ken. Door een “administra­tieve fout” worden producten die ze normaal gezien al in oktober of november moesten hebben, pas volgende maand geleverd. “We hebben al sinds oktober geen melk meer gekregen”, zegt Guido Vandebrouc­k van de Limburgse armoede-organisati­e SintVincen­tius. “En ook de pasta is op.”

Jaarlijks deelt de Voedselban­k in ons land zo’n 16,5 miljoen kg goederen uit aan een almaar groter wordende groep minderbede­elden. Cijfers voor 2018 zijn er nog niet,

maar in 2017 schoven er 157.151 mensen aan. Een jaar eerder waren dat er 14.000 minder. Wel geld, geen goederen

Momenteel hebben verschille­nde vereniging­en het nog moeilijker omdat er al maandenlan­g tal van producten niet binnenkome­n. “We wachten nog steeds op een zeer grote levering - goed voor 40% van alles wat we in een jaar verdelen die we eigenlijk al in oktober moesten krijgen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Jozef Mottar. “Het gaat om zaken die met Europees geld betaald worden. Elk jaar krijgt de overheid daar 12,5 miljoen euro voor. Geld dat er ook nu was, maar door een of andere administra­tieve fout is de levering fors vertraagd. Er zijn gelukkig nog producten via onze andere partners zoals warenhuize­n of de industrie, maar er zijn toch op verschille­nde plaatsen grote tekorten.”

In de provincie Limburg zit de vereniging Sint-Vincentius al maanden met gaten in hun stock. “Vooral voor de basisprodu­cten is het problemati­sch”, zegt Vandenbrou­ck. “Melk, maar ook pasta, olijfolie, choco, gepelde tomaten. Omdat de mensen de dupe niet mogen zijn van dit gedoe, hebben we verschille­nde inzamelact­ies op poten gezet en ook beslist om van onze eigen centen producten te kopen. Maar

het gevolg daarvan is wel dat we dit jaar minder kunnen uitgeven voor onze campagne tegen kinderarmo­ede. Zonde.” Foute offertes

Op het kabinet van bevoegd minister Dennis Ducarme (MR) laten ze weten dat de bestelde producten “er half februari zullen zijn”.

“Het probleem zat hem in het feit dat de bedrijven die hadden ingetekend, geen conforme offertes indienden”, zegt woordvoers­ter Lisa Saoul. “Zo zijn er vertraging­en ontstaan. Daarna hebben we wel noodmaatre­gelen genomen om grote tekorten te vermijden. Zo hebben we al paletten melk verspreid - ook in Limburg - en in december is er nog een extra subsidie van 10.000 euro vrijgemaak­t voor de Voedselban­ken.”

Volgens Vandenbrou­ck was die 10.000 euro maar een druppel op een hete plaat. “Zelfs al ging die 10.000 euro volledig naar ons - wat voor de duidelijkh­eid niet het geval was - dan hadden we er onze 1.200 klanten amper mee kunnen helpen. Dan konden we ze 2,5 liter melk per persoon geven. Voor vier maanden. Met 10.000 euro voor heel België, doe je dus al helemaal niet veel. ”

 ?? FOTO DVH ??
FOTO DVH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium