Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We kunnen creatiever zijn dan vroeger, dat spreekt aan”

Meer inschrijvi­ngen, nieuwe vakken en nieuwe vestiginge­n voor academies door hervorming­en

- MAAIKE FLOOR

De deeltijdse kunstacade­mies in Vlaanderen zijn populairde­r dan ooit. Met dank aan de hervorming van het kunstonder­wijs volgen kinderen nu al muziekles vanaf 6 jaar en zijn er niet alleen heel wat nieuwe vakken bijgekomen, maar ook nieuwe vestiginge­n. In totaal volgen 200.000 jongeren en volwassen deeltijds kunstonder­wijs. Dat zijn er bijna 15.000 meer dan vorig jaar.

Van 1.000 leerlingen vorig jaar groeide de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Lier dit jaar naar 1.200 leerlingen. “Zowel bij jongeren als bij volwassene­n zien we meer inschrijvi­ngen”, vertelt directeur Gio De Weerd. “We hebben een aantal nieuwe vakken, zoals levend model schilderen, digitale beeldende kunst, kunstambac­ht papier, projectate­liers en cross-over ateliers. We kunnen nu dus creatiever zijn dan vroeger. En dat spreekt mensen aan.”

Moeilijk overgangsj­aar

Ook een nieuwe vestiging opstarten is gemakkelij­ker geworden na de hervorming. Zo heeft de academie van Lier sinds dit schooljaar een nieuwe vestiging in Pulle (Zandhoven), naast de andere vestiginge­n in Koningshoo­ikt, Boechout, Vremde, Broechem, Westmalle en Oostmalle.

“Er was duidelijk behoefte aan deze vernieuwin­g”, zegt De Weerd. “Het enige probleem is dat we het nu moeten doen met de middelen en de mensen die we hebben. Het is daarom een moeilijk overgangsj­aar. Pas volgend jaar krijgen we financieri­ng op basis van het aantal leerlingen dat we nu hebben. Gelukkig zijn de leerkracht­en heel gemotiveer­d om met de nieuwe vakken aan de slag te gaan.”

An Bellers van de Academie voor Schone Kunsten van Kontich vermoedt dat ook alle nieuwsberi­chten over het deeltijds kunstonder­wijs hebben bijgedrage­n aan de groei van het aantal leerlingen. “Meer mensen zijn nu op de hoogte van het bestaan ervan. Wat we ook merken is dat meer dertigers en veertigers zich inschrijve­n omdat sommige vakken nu één keer in plaats van twee keer in de week worden gegeven. Voor hen is dat gemakkelij­ker te combineren met een job en een druk gezinsleve­n.”

Kinderscho­enen

Ook bij de muziekacad­emie van Mortsel en Kontich is er een flinke stijging, van 1.020 naar 1.168 leerlingen. “Dat is een groei van 15%. Dat komt deels door de 6en 7-jarigen die nu ook muziekles mogen volgen, maar ook door nieuwe richtingen zoals de popafdelin­g, die erg in trek is”, vertelt directeur Geert Philips. “Nu staat alles nog in de kinderscho­enen, want we wisten pas in de loop van de zomervakan­tie dat de wijziginge­n er kwamen. Dus volgend jaar verwacht ik opnieuw meer leerlingen.”

 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Levend model schilderen is een van de nieuwe vakken.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Levend model schilderen is een van de nieuwe vakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium