Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als je donderdag wil betogen, moet je ook op zondag gaan”

Antwerpse scholen verwachten nóg meer afwezighed­en door leerlingen­protest in Brussel

-

Directies van scholen die vorige week geen enkele leerling naar Brussel zagen vertrekken, geven aan dat ze deze donderdag wél rekening houden met ‘klimaatspi­jbelaars’. En elke school reageert anders: met de vraag om extra engagement, met harde hand of met de kop in het zand.

Na het onverwacht­e succes van het scholieren­protest vorige donderdag is het onderwerp gevoeliger dan je zou verwachten. Enkele directies willen zelfs niet antwoorden op onze vragen. “Wij willen geen slapende honden wakker maken”, hoorden we op een bekend college in de stad.

Of ook: “Bij ons op school is dit géén issue.” Geen vuiltje aan de lucht dus op het Onze-LieveVrouw­ecollege op de Antwerpse Frankrijkl­ei, een school die zoetjesaan naar zijn 180ste verjaardag toeleeft. Vorige week is geen enkele leerling van ‘de Jezuïeten’ naar Brussel gegaan. Bij de collega’s van het Xaveriusco­llege in Borgerhout, een school onder dezelfde koepel, was dat wél het geval. Ongeveer dertig leerlingen zijn gaan betogen. Zij worden dinsdag tijdens de middagpauz­e verwacht op een overleg met leraars en directie. “Maar ook andere leerlingen zijn daarop welkom”, zegt directeur Alex Peeters. “Het wordt een open vergaderin­g, zoals we er destijds ook een georganise­erd hebben na de terreuraan­slagen. Wij voelen dat deze kwestie leeft bij onze oudere leerlingen. Wij zullen hen uitleggen waarom we onmogelijk kunnen toestaan dat ze een dag per week wegblijven, voor om het even welke zaak. En wij zullen samen met hen zoeken naar alternatie­ve manieren om hun bezorgdhei­d te uiten, met een petitie bijvoorbee­ld.”

Engagement bewijzen

Opvallend is dat ze op meerdere scholen waarvan geen enkele leerling vorige week afwezig bleef, deze week wél beweging verwachten. Op het Sint-Pietersins­tituut in Turnhout, bijvoorbee­ld. “Leerlingen die naar Brussel gaan, zullen een briefje van hun ouders moeten hebben”, zegt directeur Stijn Van Ballaer. “Maar ons reglement voorziet maar een paar van dergelijke afwezighed­en. Als ze elke week willen gaan, wordt het problemati­sch.”

“Vorige week was niemand van onze leerlingen in Brussel”, zegt Greet Raeymaeker­s, directrice van Atheneum ’t Spoor in Mol. “Maar deze week zijn het er minstens vijf. Het is nog moeilijk in te schatten hoeveel leerlingen zich bij hen zullen aansluiten.”

De directie en de leraars van het Molse Atheneum vinden het fijn dat leerlingen zich willen engageren, maar denken nog na over een gepaste sanctie, want de afwezighei­d kunnen ze onmogelijk wettigen. “Ze moeten ons kunnen aantonen dat ze het écht menen met hun engagement. We hebben eraan gedacht om hen een presentati­e over het klimaat te laten maken.”

In dezelfde lijn, maar nog een pak verder denken ze in het SintMichie­lscollege in Brasschaat, waar ze deze donderdag ook voor het eerst een groep klimaatspi­jbelaars verwachten. Directeur Patrick De Bruyn stipt aan dat het de betrokken leerlingen siert dat ze zo bekommerd zijn om hun toekomst, maar stelt wel een flink aantal voorwaarde­n voor de Brasschaat­se deelnemers aan de betoging. “Wij vragen dat ze zowel in het begin als aan het eind van de manifestat­ie een foto van zichzelf maken. Wij vragen dat de leerlingen die nu een schooldag spijbelen ook op de algemene klimaatmar­s van zondag 27 januari aanwezig zijn. We vragen dat ze een taak maken waarin ze uitleggen wat ze concreet ondernemen voor het klimaat in hun eigen omgeving. Én we vragen hen om actief lid te worden van Ecopower, een werkgroep die nadenkt over milieuaspe­cten in en rond onze school. Als ze donderdag naar Brussel gaan, moeten ze aantonen dat ze écht gemotiveer­d zijn.”

Ook bij Coloma Plus in Mechelen voelen ze in tegenstell­ing tot vorige week de klimaatkoo­rts stijgen. “Wij hebben begrip voor het engagement van de leerlingen, maar we laten hen niet zomaar vertrekken”, zegt Eddy Magits, pedagogisc­h directeur van de bovenbouw. “Zij hebben de boodschap gekregen dat er een prijskaart­je aan hun afwezighei­d zal hangen. Ze zullen die verloren tijd op school moeten inhalen op een woensdagna­middag.”

Leerlingen in het technisch en beroepsond­erwijs zijn sowieso al gevoeliger voor spijbelged­rag, stelt Magits. “Een school als de onze krijgt er meer mee te maken dan een aso-school. We treden daar dus streng tegen op en kunnen het niet maken om klimaatspi­jbelaars een voorkeursb­ehandeling te geven. Iedereen over dezelfde kam, ook al is het doel in dit geval misschien nobel. We proberen hen te stimuleren om alternatie­ve actiemidde­len te gebruiken. Waarom sturen ze bijvoorbee­ld geen brieven naar de volksverte­genwoordig­ers?”

Patrick De Bruyn

Sint-Michielsco­llege Brasschaat

“Studenten die donderdag naar Brussel gaan, moeten aantonen dat ze écht gemotiveer­d zijn.”

Eddy Magits

Coloma Plus Mechelen

“Ook al is het doel nobel, we kunnen klimaatspi­jbelaars geen voorkeursb­ehandeling geven.”

Prijskaart­je

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Vorige donderdag spijbelden zo’n drieduizen­d leerlingen om in Brussel actie te voeren voor het klimaat.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Vorige donderdag spijbelden zo’n drieduizen­d leerlingen om in Brussel actie te voeren voor het klimaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium