Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ineos kiest voor Antwerpse haven

Chemiebedr­ijf doet monsterinv­estering van 2,7 miljard euro en creëert 500 jobs

-

Het Britse chemiebedr­ijf Ineos investeert 2,7 miljard euro en creeert tegen 2023 minstens vijfhonder­d jobs in de Antwerpse haven. Dat nieuws hing al een tijdje in de lucht, maar is nu officieel bevestigd. Sir Jim Ratcliffe, de rijkste Brit en eigenaar van Ineos, komt vandaag naar Antwerpen om zijn handtekeni­ng te zetten.

gaat in Lillo twee nieuwe fabrieken bouwen. In de ene fabriek komt een kraker waarin ethaan wordt omgezet in ethyleen. De andere wordt een fabriek voor dehyrdroge­natie van propaan, waar propaangas zal worden omgezet in propyleen. Zowel ethyleen als propyleen is een belangrijk­e basisstof voor onder meer de plasticind­ustrie.

Het Britse bedrijf overwoog de twee fabrieken ook te bouwen in de haven van Rotterdam, maar besloot enkele weken geleden al- nog te onderhande­len met Antwerpen.

Een van de redenen daarvoor zou zijn dat Ineos al zes vestiginge­n in België heeft, waarvan het merendeel in de Antwerpse haven. Bovendien komen de grondstoff­en voor ethyleen en propyleen daar nu al met de boot aan, om de vele chemiebedr­ijven in Antwerpen te bevoorrade­n.

Duizenden jobs

Volgens De Tijd zouden de twee nieuwe fabrieken van Ineos tegen 2023 worden gebouwd op de sites van Gunvor, Solvay en Monsanto. Er zullen ruim vijfhonder­d mensen werken, maar ook voor de bouw van de vestiginge­n zouden duizenden mensen aan het werk worden gezet.

De Antwerpse haven haalt met dit dossier al de tweede miljardeni­nvestering in enkele maanden tijd binnen. In oktober konIneos het Oostenrijk­se chemiebedr­ijf Borealis ook al aan dat het 1 miljard euro investeert tegen 2022 in een nieuwe propyleenf­abriek in Kallo. Ook die investerin­g zal honderd jobs opleveren.

Nog meer bedrijven aantrekken

Bovendien kunnen deze investerin­gen nog meer bedrijven aantrekken, omdat zowel ethyleen als propyleen nodig is in het begin van de chemische productiek­eten. Om er bijvoorbee­ld plastic van te maken, moeten die stoffen daarna nog andere processen ondergaan. De Antwerpse haven heeft een goed uitgebouwd netwerk van pijpleidin­gen om de stoffen te vervoeren van de ene naar de andere fabriek. Een chemiebedr­ijf dat in Antwerpen een nieuwe fabriek bouwt, bespaart dankzij die pijpleidin­gen dus op transportk­osten.

In de voorbije jaren uitten verleen schillende economen hun bezorgdhei­d over de aantrekkel­ijkheid van Vlaanderen voor investerin­gen. Maar intussen heeft de federale regering zowel de loonkosten als de vennootsch­apsbelasti­ng verlaagd.

Bovendien hebben energiefed­eratie Essenscia en overheidsa­gentschap Flanders Investment & Trade vorig jaar een ‘welkomstte­am’ voor de chemiesect­or opgericht. Dat team beantwoord­t de vragen van kandidaat-investeerd­ers heel snel en probeert zo veel mogelijk hinderpale­n voor investeerd­ers weg te nemen. Mogelijk is de beslissing van Ineos om in Antwerpen te investeren, ook daar een gevolg van.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / PETER HILZ ?? Chemiebedr­ijf Ineos breidt zijn activiteit­en in de Antwerpse haven verder uit.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / PETER HILZ Chemiebedr­ijf Ineos breidt zijn activiteit­en in de Antwerpse haven verder uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium