Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier is niets te vinden, ik ben geen goudsmid meer”

Marc Weyns (62) incasseert rake klappen bij overval in woning

-

Goudsmid op rust Marc Weyns (62) werd zondagnach­t het slachtoffe­r van een gewelddadi­ge home invasion. Drie onbekenden drongen zijn huis binnen en takelden hem stevig toe. De daders vluchtten met een kleine buit. “Hier is niets meer te vinden”, zegt het slachtoffe­r.

Hij voelde zich zondagavon­d een beetje ‘doef’, zo vertelt de 62-jarige Marc Weyns een dag na de overval in zijn woning. “Ik was in slaap gevallen in de zetel nadat ik de hond had buitengela­ten”, doet hij zijn verhaal.

Iets na drie uur ’s nachts werd hij in zijn woning aan Dorp-West plots overmeeste­rd door inbrekers. Ze sloegen hem met een hard voorwerp - “Ik denk een koevoet” - op het hoofd en bonden hem vast aan armen en benen met enkele bedlinnen. De gevolgen van de vechtparti­j zijn nog steeds duidelijk merkbaar. “Ik ben vanochtend op vijf plaatsen geHet hecht”, aldus Weyns, die maandagoch­tend het ziekenhuis mocht verlaten en naar huis terugkeerd­e. “Gelukkig blijft het maar bij eerder oppervlakk­ige schade, als ze me midden op mijn hoofd geslagen hadden, was het misschien erger geweest.”

Veel schrik heeft hij aan de overval niet overgehoud­en. “Er was geen tijd om bang te zijn, op zo’n moment zit je vol adrenaline.”

Bivakmutse­n

Marc denkt dat de dieven eigenlijk geen pottenkijk­ers verwacht hadden en ‘gewoon’ wilden inbreken. Dat ze bij hem terechtkwa­men, is waarschijn­lijk geen toeval. “Ik was jarenlang goudsmid met een winkel in Beveren, maar een halfjaar geleden ben ik daarmee gestopt. Ik geloof dat ze toch omwille van mijn vroegere job hier wilden inbreken”, denkt hij. “Maar hier is niets te vinden, vroeger niet en nu zeker niet. Geen goud, geen juwelen, niets.” enige dat de daders uiteindeli­jk konden buitmaken zijn wat oude horloges van Marc.

Weyns wist zich op eigen kracht los te maken. Terwijl de verdachten het op een lopen zetten, kon hij één van hen twee keer raken met een zware asbak. “Maar ik heb geen idee hoe hard en waar ik hem geraakt heb, daarvoor was het te donker.”

De overvaller­s waren gekleed in het zwart, droegen bivakmutse­n en spraken geen woord. “Niets hebben ze gezegd, in geen enkele taal”, herhaalt Weyns.

Het alleenstaa­nde huis, nochtans gelegen aan een drukke doorgangsw­eg, ligt verdoken tussen de rijwoninge­n aan de ene kant en een autogarage aan de andere kant. De dieven drongen binnen langs de tuin van Marc, die grenst aan de afgelegen parking van een Renaultgar­age. Langs die weg zijn ze vervolgens ook weggevluch­t. “Uit het zicht van voorbijrij­dende auto’s”, verklaart Weyns.

Het onderzoek naar de feiten werd maandag overgenome­n door gespeciali­seerde speurders van de federale gerechteli­jke politie en het parket vorderde een onderzoeks­rechter. Het labo kwam ter plaatse voor een sporenonde­rzoek. “Momenteel zijn de verdachten nog voortvluch­tig”, luidt het bij het parket.

 ?? FOTO JARIT TAELMAN ?? De inbrekers gingen via de tuin naar het huis.
FOTO JARIT TAELMAN De inbrekers gingen via de tuin naar het huis.
 ?? FOTO SAM REYNTJENS ?? Marc Weyns.
FOTO SAM REYNTJENS Marc Weyns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium