Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Want sporten bevordert Nederlands taalgebrui­k

Minister op bezoek bij Kielse atletiekcl­ub

-

Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) was gisteren op bezoek bij Beerschot Vrienden Atletiek Club in het Kielpark. De club heeft veel anderstali­ge nieuwkomer­s. En sport bevordert Nederlands.

“Gaan we springen?” vraagt de minister met stropdas. Hij heeft zonet handje geschud met enkele tieners, die hun looptraini­ng onderbroke­n hebben en poseren voor de foto. De groep springt samen met hem de lucht in. “Ja, ik word vrolijk van dit soort initiatie- ven”, vertelt Muyters daarna. “In sport leer je de competenti­es die je ook in een job nodig hebt, zoals doorzetten en initiatief nemen. Ten tweede leren ze hier Nederlands. Ten derde is sport iets dat verbindt, je bouwt eigenlijk aan een samenlevin­g.”

De groep jonge sporters die met Muyters op de foto ging, telt zo’n 25 leden, met achtergron­den in veertien landen. Diversitei­t is het handelsmer­k van Beerschot Vrienden Atletiek Club, zeker in het Kielpark. Jongeren met een allochtone achtergron­d, die thuis geen Nederlands spreken, kunnen hier spelenderw­ijs de taal leren. Er zijn ook leerlingen uit OKAN-klassen, zoals Bavish Mali (18) van het stedelijk lyceum Offerande. “Ik ben twee maanden aan het trainen in deze club. Ik kan al kleine gesprekken voeren”, zegt de Indiër die sinds drie jaar in ons land verblijft. “Ik heb in Gent meegedaan aan een wedstrijd en de zestig en de tweehonder­d meter gelopen.”

De busrit met zijn leeftijdge­noten was evengoed een deel van het avontuur. Ook de helft van de coaches is anderstali­g. Ze komen uit alle hoeken van de wereld, zoals Florence Okaka (53), die in 2005 uit Nigeria naar België kwam en hier een dochter kreeg. “Ze is bij BVAC komen sporten en ik kwam altijd mee met haar mee om te kijken. Dan heb ik besloten om zelf trainer te worden. Ik geef elke woensdag een uur les aan de kleintjes van 5 tot 6 jaar.” Ze leert er vooral zelf Nederlands door. “Het is goed voor iedereen.”

De club is een schoolvoor­beeld van het Europese Aspire-project (activity, sport, play, for the inclusion of refugees in Europe), dat sportorgan­isaties aanmoedigt vluchtelin­gen in hun werking op te nemen.

Op 29 januari komt er een themadag rond het project in Kazerne Dossin in Mechelen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De minister en de atleten maken een sprongetje.
FOTO JAN VAN DER PERRE De minister en de atleten maken een sprongetje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium