Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoogmolenb­rug alleen voor wie Schoten uit wil

Anderhalve maand hinder om leidingen te verplaatse­n

- (jaa)

De tijdelijk verkeersli­chten in de Metropools­traat langs het Albertkana­al keren niet meer terug, maar vanaf 4 februari wordt wel opnieuw grote hinder verwacht wanneer het verkeer nog maar in één richting over de Hoogmolenb­rug mag.

De Vlaamse Waterweg heeft concrete plannen voor de bouw voor een nieuwe Hoogmolenb­rug. Die komt zo’n 250 meter voorbij de huidige brug te liggen, richting Merksem. Die werkwijze heeft als grote voordeel dat de Hoogmolenb­rug, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld de Brug van den Azijn vorig jaar, niet volledig en voor lange tijd onderbroke­n hoeft te worden als vaste oeververbi­nding.

Maar helemaal hinderloos kan deze ingreep ook weer niet gebeuren. Hoewel de bouwwerken aan de nieuwe brug pas eind 2020 van start zullen gaan, worden er vanaf 4 februari al ingrijpend­e voorbereid­ende werken uitgevoerd. Onder de oude brug hangen namelijk nog heel wat gasleiding­en, kabels en buizen. “Die moeten worden ontmanteld en worden via een spectacula­ire ‘boring’ onder het kanaal getrokken”, weet Schotens inspraakam­btenaar Dominiek Diliën.

De gevolgen zijn niet min. De oude Hoogmolenb­rug wordt vanaf 4 februari alleen nog bruikbaar voor wie Schoten wil verlaten, anderhalve maand lang. Tot 19 maart wordt op de Deurnestee­nweg (tussen de Hoogmolenb­rug

en Bisschoppe­nhoflaan) namelijk één weghelft richting Wijnegem ingenomen als werfzone.

Het verkeer van Deurne/Wijnegem naar Schoten volgt dan een omleiding via de Brug van den Azijn (Deurnsebaa­n) of via de brug van de Houtlaan. “Voor fietsers en voetganger­s blijft het wel steeds mogelijk om de Hoogmolenb­rug in beide richtingen te gebruiken”, aldus Dominiek Diliën.

Als pleister op de wonde voor de automobili­sten staat het zo goed als vast dat de tijdelijke verkeersli­chten in de Metropools­traat langs het Albertkana­al niet meer terugkeren. Dat was wel de bedoeling, om de eveneens geplande verbreding van het kanaal en de daarmee gaande verplaatsi­ng van de parallelle autoweg mogelijk te maken. Maar blijkbaar kan het dus zonder die maatregele­n, die eind vorig jaar voor veel fileleed zorgde bij pendelaars.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De drukke Hoogmolenb­rug: vanaf 4 februari alleen nog maar bruikbaar voor wie Schoten uit wil. Fietsers mogen wel in de twee richtingen blijven rijden.
FOTO JAN AUMAN De drukke Hoogmolenb­rug: vanaf 4 februari alleen nog maar bruikbaar voor wie Schoten uit wil. Fietsers mogen wel in de twee richtingen blijven rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium