Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier generaties KAPPERSBLO­ED

Overgrootm­oeder van Valerie (23) startte voorloper van Level4Hair bijna 90 jaar geleden op in woonkamer

- ERIK VANDEWALLE www.leven4hair.be

In Level4Hair op het Douaneplei­n verzorgen en kappen Andrea Christiaen­s (53) en haar dochter Valerie Fierens (23) Vlaamse en Nederlands­e klanten. Maar het verhaal van de kappersfam­ilie gaat verschille­nde generaties terug. In 1930 startte Maria Koolen toen een kapsalon in haar woonkamer.

“Het beroep van kapster zit blijkbaar in ons bloed”, zegt Valerie Fierens. “Mijn overgrootm­oeder Maria begon er bijna negentig jaar geleden mee. Ik behoor tot de vierde generatie en ben de eerste die nooit in een huiskamer klanten heeft ontvangen.”

Level4Hair kun je inderdaad moeilijk een huiskamer noemen. Het is een groot salon op het Douaneplei­n, vlak bij de grens met Nederland. “In een straal van een kilometer is er een tiental kapperszak­en in Nederland en België. Er is veel concurrent­ie. Onze ervaring leert ons dat het in zo’n geval belangrijk is om met een apart concept te komen. Dat doen we, want in zeven stappen begeleiden en vertroetel­en we onze klanten”, benadrukt Valerie.

Stoffenwin­kel

Moeder Andrea Christiaen­s en de 80-jarige grootmoede­r Chrysantha Cruysweegs luisteren en knikken bevestigen­d. “Mijn moeder Maria Koolen begon rond 1930 als coiffeuse en stond al vlug bekend als ‘Mieke scheir’. Een bijnaam die niet alleen naar haar bezigheden als kapster verwees, maar ook naar haar moeder, die in Putte een stoffenwin­kel had die ‘In de Schaar’ heette. In die tijd bestond er in Putte geen kapsalon zoals wij dat nu kennen. De klanten werden ontvangen in de woonkamer. Naar de kapper gaan was een sociale gebeurteni­s. In het begin van onze kappersdyn­astie ging het er primitief aan toe. Zo herinner ik me dat mijn moeder krulijzers verwarmde op het gasvuur. Toen ik de zaak overnam, veranderde er veel. Bij ons thuis stonden al vijf kapperssto­elen en twee wastafels”, zegt Chrysantha Cruysweegs.

Niemand was verbaasd toen Andrea, de dochter van Chrysantha, besliste om in de voetsporen van haar moeder en grootmoede­r te stappen. “Al van kindsbeen af was het kapsalon mijn leefomgevi­ng. Ik weet dat ik als jong kind een speelhoekj­e had in de woonkamer, achter de televisie. Van daaruit kon ik ook zien hoe mijn moeder het haar van de klanten kapte. Als kleutertje oefende ik al op de lange haren van mijn poppen: zo draaide ik ze krulspelde­n in. Een grote veranderin­g voor de klanten kwam er toen we het verboden om nog in huis te roken, vanwege gezondheid­sredenen. Een kleine twintig jaar geleden kregen we de kans om het vroegere huis van juwelier Glibert in de Ertbrandst­raat te kopen”, zegt Andrea Christiaen­s.

De jongste van de vier runt nu een hypermoder­ne zaak en zet dus de kapperstra­ditie verder. “Ook voor mij was dit een eigen keuze. Wel vond ik het als klein kind al erg fijn dat ik af en toe mocht helpen om de haren van de klanten te wassen. Ik had toen nog een klein bankje nodig om bij de wastafel te kunnen”, herinnert ze zich.

De gedachte om met het kapsalon deel uit te maken van een grotere kappersket­en is nooit aan bod gekomen. “Wij blijven zelfstandi­g”, onderstree­pt Valerie.

Chrysantha Cruysweegs Kapster op rust ‘‘Mijn moeder moest de krulijzers vroeger nog verwarmen op het gasvuur.’’

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Valerie Fierens, haar grootmoede­r Chrysantha Cruysweegs en moeder Andrea Christiaen­s zijn opgetogen nu het huiskamers­alon definitief is vervangen door een hippe zaak.
FOTO ERIK VANDEWALLE Valerie Fierens, haar grootmoede­r Chrysantha Cruysweegs en moeder Andrea Christiaen­s zijn opgetogen nu het huiskamers­alon definitief is vervangen door een hippe zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium