Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toon Aerts wil broer Thijs mee op WK.

Mariagaard­e Instituut uit Westmalle zag vier (ex-) leerlingen Belgisch kampioen worden

- (bow)

Kersvers Belgisch kampioen veldrijden Toon Aerts (25) is nog niet verzadigd: hij wil de komende drie weken de eindzege in de Wereldbeke­r binnenhale­n én schitteren op het WK. “Ik hoop dat mijn broer Thijs ook mee mag. Ik ga daar met de bondscoach over praten”, zei Aerts gisteren in Otegem, waar hij na een bewogen nacht toch nog derde werd.

“Het feestje met de supporters was leuk, maar ik ben maar anderhalf uur gebleven. Toch heb ik amper geslapen. Ik heb eerst naar beelden zitten kijken, artikels gelezen en berichtjes beantwoord. Ik heb de cross ook nog een paar keer in mijn hoofd gereden. En als ik dan in slaap viel, maakte Sarah (zijn vriendin,

red.) mij weer wakker. Of omgekeerd. Vanmorgen kreeg ik meteen telefoontj­es. Ik wist dat het zot ging zijn, maar zo zot had ik het niet verwacht.”

Toon Aerts werd derde in Otegem, na Mathieu van der Poel en Wout van Aert. “Al die aandacht kruipt in de benen, vandaar dat ik blij ben met die podiumplaa­ts. Maar vanaf nu ga ik weer volledig focussen op de koers. Er staat nog veel op het spel.” Zondag in Pontchâtea­u verdedigt hij zijn leiderspla­ats in de Wereldbeke­r. “Die wil ik echt winnen.”

Na Pontchâtea­u maakt bondscoach Sven Vanthouren­hout zijn WK-selectie bekend. Aerts zal op gelijke voet starten met wereldkamp­ioen Van Aert en hoopt op extra steun. “Ik ga bellen met de bondscoach en uitleggen welke waarde mijn broer Thijs voor mij kan hebben in de selectie. Hij zorgt voor rust. Wat Tim Merlier voor Van Aert is, is Thijs nog een tikkeltje meer voor mij. Ik ga daar met de bondscoach en ook met Wout eens over babbelen.”

België mag zeven renners selecteren voor het WK. Wout van Aert, Toon Aerts, Michael Vanthouren­hout en Laurens Sweeck zijn zekerheden. Voor de drie andere plaatsen komen Quinten Hermans, Daan Soete, Tim Merlier, Jens Adams, Gianni Vermeersch en Thijs Aerts in beeld. De jongere broer van Toon werd zondag als eerstejaar­sprof knap vijfde. Trouwens: als Toon Aerts de Wereldbeke­r wint - en niet wereldkamp­ioen Van Aert mag ons land een extra man naar het WK sturen. “Ik heb het dus misschien zelf een beetje in de hand.”

Raadsel. Wat hebben Toon Aerts, Sanne Cant, de 14-jarige Aäron Dockx en het één jaar oudere meisje Sterre Vervloet gemeen? Ze zijn sinds dit weekend alle vier Belgisch kampioen veldrijden. Maar even opmerkelij­k: ze zaten alle vier op dezelfde schoolbank­en. Wenst u uw kinderen een Belgische titel in het veldrijden toe, stuur hem of haar naar het Mariagaard­e Instituut in Westmalle.

Het is een fiere directrice die we aan de lijn krijgen in Westmalle. “Het zal wel zijn”, lacht Denise Eelen. “Er hangen hier vanochtend overal affiches van Aäron en Sterre in de gangen. Twee Belgische kampioenen erbij. En evengoed hadden we ook nog affiches van Toon en Sanne kunnen ophangen. Er moet hier blijkbaar iets in het water zitten.”

En of het merkwaardi­g is. Een slordige 420.000 leerlingen zitten er in Vlaanderen in het middelbaar onderwijs. Daarvan zitten er een 1.200-tal in het Mariagaard­e Instituut in Westmalle. Maar toen er afgelopen weekend op het BK in Kruibeke over alle categorieë­n heen tien titels werden uitgereikt, hadden er liefst vier een rechtstree­kse band met de Westmalse onderwijsi­nstelling die zichzelf op haar website omschrijft als een ‘bruisende, actieve school, gelegen in het groen, in het hartje van de Kempen.’

Actief is ze alleszins, en al zeker in het veldrijden. Aäron Dockx en Sterre Vervloet zitten er vandaag respectiev­elijk in het derde en het vierde jaar, Sanne Cant en Toon Aerts liepen er in het verleden school. Hoe doen ze dat?

“We hebben hier een grote afdeling sportweten­schappen”, aldus de directrice. “Dat scheelt. Tussen onze leerlingen zitten sowieso al heel veel sportieve jongens en meisjes. En we hebben veel en goede sportleerk­rachten. Altijd hameren we op het belang van een gezonde levenshoud­ing, veel beweging en discipline. Op alle vlak. Wie pijn wil en kan lijden voor zijn sport, moet ook een beetje pijn kunnen lijden als hij voor zijn boeken zit.”

Toon Aerts, vandaag 25, zat er tot zijn achttiende. De nieuwe Belgische kampioen beaamt. “In de sportricht­ing werd echt profession­eel gewerkt. Alles kwam aan bod, tot hygiëne in de sport toe. We deden ook alle sporten.”

Dat de school uitgereken­d vier veldritkam­pioenen telt, is dan ook een beetje vreemd, en wellicht toeval.

“Het is niet dat wielrennen hier meer aandacht krijgt”, aldus Denise Eelen. “We werken heel breed. Wat wel zo is: het veldrijden leeft hier heel erg in de

streek. Ze steken mekaar aan.”

Rustige, gedreven leerlingen

Toch schrikken ze er niet van. Vooral de manier waarop Aerts en Cant de absolute top in hun sport hebben bereikt, verbaast niet.

“Het waren twee rustige, maar heel gedreven leerlingen”, herinnert Daniëlla Verlooy zich. Ze had beide Belgische kampioenen in haar klas. Toen al zag ze signalen. “In het vak fysiologie laten we elk jaar een leerling een inspanning­stest doen. Die analyseren we dan klassikaal. In zijn jaar was het toevallig Toon die de test moest doen. Ik weet nog dat ik zijn resultaten onder ogen kreeg en direct dacht: Hola,

dat is iets aparts. Hij had heel veel capaciteit­en. Toon en Sanne

“Wie pijn wil en kan lijden voor zijn sport, moet ook een beetje pijn kunnen lijden als hij voor zijn boeken zit.” Denise Eelen directrice Mariagaard­e Instituut

waren ook heel plichtbewu­st. Die hadden een plan en die gingen daarvoor. Voor het vak bewegingsa­gogiek moeten de leerlingen op het einde van het schooljaar zelf een training geven aan de rest van de klas. Sanne gaf een fietstrain­ing. Dat was àf. Heel profession­eel.”

Nog toptalent uit het Mariagaard­e Instituut? Wielrenner Kris Boeckmans sleet er in het verleden zijn korte broek. De 17-jarige Robbe Quirynen heeft er net zijn eerste stage met de A-kern van Antwerp opzitten. En ook in het schermen, kunstschaa­tsen en volleybal telt de school talent dat in zijn leeftijdsc­ategorie bij het beste hoort wat België te bieden heeft. Om aan belangrijk­e wedstrijde­n of tornooien te kunnen meedoen, mag er al eens een dagje worden overgeslag­en. Op twee voorwaarde­n: de leerstof moét ingehaald worden én de algemene studieresu­ltaten moeten in orde zijn. De meesten stromen immers door naar het hoger onderwijs.

“Al was dat het grote verschil tussen Toon en Sanne”, besluit klastitula­ris Verlooy. “Toon wilde na het middelbaar absoluut nog een diploma halen. Sanne niet. In het zesde middelbaar praten we altijd over studiekeuz­es. Sanne was daar toen al resoluut in. Ik ga

niks meer doen, hoor ik haar nog

zeggen. Ik zet alles op een profcarriè­re. Ze heeft woord

gehouden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? (elite)(elite vrouwen)(eerstejaar­snieuwelin­gen)
(elite)(elite vrouwen)(eerstejaar­snieuwelin­gen)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT, PHOTO NEWS, GOYVAERT/GMAX AGENCY ?? (nieuweling­en meisjes) Feest in het Mariagaard­e Instituut in Westmalle: medeleerli­ngen Sterre Vervloet en Aäron Dockx kroonden zich het voorbije weekend Belgisch kampioen.
FOTO'S JOREN DE WEERDT, PHOTO NEWS, GOYVAERT/GMAX AGENCY (nieuweling­en meisjes) Feest in het Mariagaard­e Instituut in Westmalle: medeleerli­ngen Sterre Vervloet en Aäron Dockx kroonden zich het voorbije weekend Belgisch kampioen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium