Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderzorg Koraal bouwt gloednieuw verblijf op Horst

Onder meer dankzij de hulp van De Kerstgezel­len Heilig Hart-parochie

- JAN AUMAN www.koraal.be

De cheque van 7.027 euro die De Kerstgezel­len konden overhandig­en aan Koraal, komt het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsonde­rsteuning goed van pas. “We hopen eind dit jaar te kunnen starten met de bouw van een nieuw verblijf naast ons oude kasteel Horst”, aldus Jo Frans van Koraal.

Twaalf jaar al organisere­n De Kerstgezel­len vanuit de parochie Heilig Hart een happening voor Kerstmis. Tijdens de voorbije jaren is die uitgegroei­d tot een heuse kerstmarkt. Die lokte half december nog ruim drieduizen­d mensen naar de Deuzeldlaa­n. Het is een mooie traditie dat de Kerstgezel­len de opbrengst van het evenement schenken aan een goed doel.

“Met de ruim 7.000 euro van de jongste editie komt het bedrag dat we de voorbije twaalf jaar in totaal aan verschille­nde goede doelen konden geven toch al op 30.000 euro”, aldus Kristin Geerts van De Kerstgezel­len, die de meest recente cheque overhandig­de aan directeur Jo Frans en medewerkst­er Rita Coertjens van Koraal.

“Wij vangen in domein Horst, bekend van de speelplein­en, ook 33 kinderen op die door een problemati­sche thuissitua­tie tijdelijk niet meer in het eigen gezin kunnen wonen”, aldus Jo Frans. “Die kinderen, van 0 tot 12 jaar, worden aan ons toevertrou­wd door de rechter, maar soms gebeurt de plaatsing ook vrijwillig, op verzoek van de ouders zelf. De redenen lopen uiteen: huiselijk geweld, verslaving... De kinderen verblijven doorlopend bij ons in een gezellige, huiselijke sfeer. Wij voeden hen op, omringen hen met warmte en goede zorgen. Daar hoort onder meer de begeleidin­g van onze kinderen bij naar scholen in de buurt.”

Gemiddeld blijven kinderen nu twee jaar wonen in het kasteel van Koraal. “Dat is veel langer dan vroeger, maar die tijd is niet de enige reden waarom we nieuwbouwp­lannen voorbereid­en”, vertelt Frans. “Ons fraaie 120 jaar oude neoclassic­istische kasteel blijft een prachtig stuk erfgoed, maar vertoont ook nadelen, gelet op onze werking.”

“Daarom hopen we dit voorjaar nog een bouwaanvra­ag te kunnen indienen voor een gloednieuw residentie­el gebouw dat in de onmiddelli­jke buurt van onze bekende historisch­e stek zal opgetrokke­n worden.”

Architect Frank De Roeck is bezig aan het ontwerp. Bij Koraal hopen ze om tegen eind 2020 de meeste leefgroepe­n te kunnen onderbreng­en in de nieuwbouw, waardoor het kasteel zelf zal vrijkomen voor vergader- en bureauruim­ten. Mogelijk zal de oudste leefgroep toch nog in het kasteel blijven wonen. Dat moet nog precies worden bekeken.

“We zijn alleszins heel blij met de bijdrage van De Kerstgezel­len”, besluit Jo Frans. “Deze mooie som zullen we heel specifiek gebruiken om in ons nieuwe gebouw een logeerkame­r in te richten, zodat ook ouders eens kunnen blijven overnachte­n bij ons. In ons oude kasteel is die mogelijkhe­id er momenteel niet.”

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Het 120 jaar oude kasteel Horst, verstopt in het groen langs de Horstebaan, krijgt er normaal nog dit jaar een hedendaags residentie­el opvangcent­rum bij als ‘buur’.
FOTO'S JAN AUMAN Het 120 jaar oude kasteel Horst, verstopt in het groen langs de Horstebaan, krijgt er normaal nog dit jaar een hedendaags residentie­el opvangcent­rum bij als ‘buur’.
 ??  ?? Jo Frans en Rita Coertjens van Koraal nemen blij verrast de cheque in ontvangst van Kerstgezel­len Hugo Sannen, Chris Caremans en Kristin Geert, in het bijzijn van burgemeest­er Maarten De Veuster, die al evenzeer onder de indruk is van het ingezameld­e bedrag.
Jo Frans en Rita Coertjens van Koraal nemen blij verrast de cheque in ontvangst van Kerstgezel­len Hugo Sannen, Chris Caremans en Kristin Geert, in het bijzijn van burgemeest­er Maarten De Veuster, die al evenzeer onder de indruk is van het ingezameld­e bedrag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium