Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elsenbos groeit met bijna 4 hectare

Leerlingen planten 16.150 bomen en struiken

- 0499.94.92.55

Op het stuk land tussen het Hoogeind, de Vossenveld­en en het kerkhof worden in totaal meer dan 16.000 bomen en struiken geplant. Meteen vergroot het aanpalende Elsenbos met bijna 4 hectare.

Wintereike­n, winterlind­es, beuken, hazelaars en meidoorns. Het zijn maar enkele van de elf soorten bomen en struiken die de komende dagen in het Elsenbos worden aangeplant. Dat gebeurt op het stuk grond tussen het Hoogeind, de Vossenveld­en en de begraafpla­ats van Stabroek. Boswachter John Otten: “Niet alleen op dit grote stuk komen er bomen, ook nog op enkele binnengebi­edjes in het bos zelf. In totaal planten we 16.150 bomen en struiken. Struiken als de hazelaar, sleedoorn en meidoorn komen aan de zijkanten te staan. Het accent van het nieuw bos wordt gelegd door 4.500 wintereike­n, 2.500 winterlind­es, 1.000 beuken en evenveel haagbeuken. Deze 3,8 hectare is al langer eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), maar pas nu is alles in orde om er ook te planten. Echt opvallend is het niet. Maar hier is altijd aan landbouw gedaan en dus gaan we de bomen en struiken snel zien groeien. Binnen een jaar of twee zul je hier al een stevig klein bos zien ontstaan.” Om die massa bomen en struiken te planten, krijgen de vier werknemers van het ANB de hulp van de sociale werkplaats Natuurwerk en van leerlingen van het PITO.

De leerlingen van de laatste graad tuinbouw steken de handen uit de mouwen. “In de klas krijgen ze les over bos- en natuurbehe­er. Hier wordt die theoretisc­he kennis een stuk vertaald naar het echte werk. Daarom gingen we met plezier in op het voorstel van het ANB”, aldus Koen Vanagtmael, die in het PITO tuinbouw geeft.

Ondanks het regenachti­ge weer vonden de meeste leerlingen het niet erg om hier aan de slag te gaan. “Op school is er gewoon te weinig ruimte om een project als dit uit te werken. Dit is erg zinvolle praktijk en daar willen we best aan meewerken”, klinkt het bij Robbe Van Bael (17) en Joris Pemen (16).

Het aanplanten duurt ongeveer twee weken. Vrijwillig­ers die willen helpen, nemen contact op met John Otten.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De leerlingen planten de bomen netjes aan.
FOTO ERIK VANDEWALLE De leerlingen planten de bomen netjes aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium