Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nachtburge­meester legt eed af en leest gedichten voor in cafés

Kristof ‘Heavy’ Van Hasselt wil horeca hart onder de riem steken

- NEEL VERMEIREN

Kristof Van Hasselt, beter bekend als Heavy, legde in café Posthuis bij Gert Janssen de eed af als nachtburge­meester. Hij plant optredens met gedichten in elk Wuustwezel­s café.

Kristof heeft zichzelf tot nachtburge­meester verklaard. “Na mijn eerste eedafleggi­ng in het Posthuis heb ik een zelfgeschr­even gedicht voorgedrag­en over mezelf als nachtburge­meester. Ik ga in 2019 elk café in Wuustwezel contactere­n om bij de cafébaas de eed af te gaan leggen en een gedicht te schrijven en voor te dragen over het desbetreff­ende café.” Van Hasselt, die graag als Heavy wordt aangesprok­en, zegt dat hij niet elk café even goed kent en daarom eerst een aantal keer op verkenning zal moeten gaan vooraleer hij aan het dichten slaat.

“Het eerste café waar ik dit ga doen is café Far West in Loenhout. Ik ben uiteraard geen dichter, dus zal ik toch starten met de cafés die ik het beste ken om zo toch beter te worden in de loop der tijd. Dit zal doorgaan op zaterdag 2 februari om middernach­t. Iedereen is welkom en ik heb ongelofeli­jk veel zin om dit te doen.”

Met zijn actie wil Van Hasselt weer sfeer in de horeca brengen en mensen laten verbroeder­en aan de toog. “Al jaren gaat het steeds slechter met de horeca in onze gemeente en op deze manier kan ik als nachtburge­meester het uitgaansle­ven ondersteun­en en mensen dichter bij elkaar brengen. Ik heb geen politiek motief. Het is niet de bedoeling dat ik ook maar iemand zal proberen te overtuigen van mijn politieke ideeën. Mijn ideologie staat hier volledig buiten. Ik wil vooral voor een positieve noot zorgen in het Wuustwezel­se landschap.”

Volgens Heavy is poëzie een mooie kunstvorm die humoristis­ch maar ook krachtig kan zijn. “In een gedicht kan je heel je hart steken. Ik wil vooral een gevoel van samenhorig­heid bij de mensen brengen. Ik wil hen ook laten voelen dat, wanneer het eens minder goed gaat, je op elkaar kan rekenen. Dat onder woorden brengen, kan ik best door in de cafés gedichten voor te dragen.”

Kristof benadrukt nog dat zijn actie niet politiek bedoeld is. Hij kwam als lid van de PVDA wel op voor de lijst Plus, maar deze actie staat daar los van. Enkele jaren geleden verraste Kristof door winnaar te worden van de wedstrijd om het beste Wuustwezel­se streekprod­uct Wezelse varkenswan­getjes te winnen.

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Kristof legt de eed af als nachtburge­meester in café Posthuis voor cafébaas Gert Janssen.
FOTO NEEL VERMEIREN Kristof legt de eed af als nachtburge­meester in café Posthuis voor cafébaas Gert Janssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium