Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen letten beter op dankzij klasteckel Billie

- (kma)

Het vierde leerjaar van gemeenteli­jke basisschoo­l De Horizon in Westmalle heeft een eigen klashond. Het langharig dwergtecke­lteefje Billie van juf Fabienne Gerinckx komt elke dag mee en heeft zelfs zijn eigen tent.

is al een bekende teckel, want ze kwam vrijdag in Karrewiet op Ketnet en stond in het gemeentebl­ad van Malle.

Juf Fabienne - zelf mama van drie kinderen - kocht Billie afgelopen zomer als pup. “In augustus heb ik de ouders gecontacte­erd of ze een klashond zagen zitten. Ook aan de kinderen hebben we het eerst gevraagd. Zo is Cleo (9) allergisch voor honden. Als ze te veel last zou krijgen, had ik Billie uiteraard direct thuis gehouden. Maar Cleo pakt een pilletje en het lukt prima.”

Billie was nog een pup toen ze in september in de klas kwam, maar het liep van in het begin prima. Alleen op woensdag laat de juf Billie thuis, omdat ze ook moet leren om af en toe alleen te zitten.

Eigenlijk is Billie de opvolger van klashamste­r Elvis. “Ik merkte vorig schooljaar hoeveel rust Elvis in de klas bracht. Mijn eigen zoontje Axel (8), die tamelijk druk is, kwam onder de middagBill­ie pauze soms speciaal naar de klas om met Elvis te spelen. Ik merkte ook hoe kinderen hun verdrietje­s en boosheid bij Elvis kwijt konden. Spijtig genoeg stierf Elvis.”

Billie heeft de rol van klasdier nu met glans overgenome­n. Ze palmde de snoezelten­t in waar kinde- ren al hun geheimpjes aan de zwarte teckeloren kwijt kunnen. Blije kinderen die graag naar school komen, leren ook beter.

Voor een jonge hond, is Billie heel rustig. “Ze leidt de kinderen niet af, ze loopt hier onopvallen­d rond zoals een hond thuis rondloopt. Billie heeft hier ook een bench. Tijdens de speeltijd rent ze los op de speelplaat­s. Ze heeft ook een plekje in het bosje vlakbij waar ze mag plassen.”

Billie zorgt voor een positieve sfeer. Aurélie (9) is bijvoorbee­ld een heel gevoelig meisje. “Vroeger werd ik wel eens gepest. Met Billie kan je geen ruzie maken.”

Elke week zorgt een andere leerling voor het klasdier. Deze week is dat Nanou (9). “Ik draag haar de trappen af, want met haar korte pootjes kan ze niet goed traplopen”, zegt het meisje. “We maken zelfs tekeningen speciaal voor haar.”

 ?? FOTO KMA ?? Het vierde leerjaar van juf Fabienne voor de snoezelten­t. Haar zoon Axel heeft Billie vast.
FOTO KMA Het vierde leerjaar van juf Fabienne voor de snoezelten­t. Haar zoon Axel heeft Billie vast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium