Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan met iedereen door dezelfde deur”

Leo Nicolaï wordt eerste voorzitter van de gemeentera­ad als niet-burgemeest­er

- ELKE LAMENS

Voor het eerst in de Brechtse politieke geschieden­is zal het niet de burgemeest­er zijn die de gemeentera­ad voorzit. Die taak komt in deze legislatuu­r toe aan Leo Nicolaï (53, CD&V-CDB) uit Sint-Lenaarts. Achttien jaar lang zetelt hij al in die raad. Hij volgt die zelfs al 36 jaar.

Als 17-jarige student elektromec­hanica aan het VITO in Hoogstrate­n kreeg Nicolaï de opdracht om een verslag van de gemeentera­ad te maken. Het werd een onvergetel­ijke ervaring, want 36 jaar later zit hij die raad voor. “Toen was Adriaan Bevers uit Sint-Lenaarts burgemeest­er van de nieuwe fusiegemee­nte Brecht. Ik stond versteld van wat er allemaal publiekeli­jk werd besproken en beslist. Bijvoorbee­ld over de financiën”, herinnert Nicolaï zich nog levendig. Sindsdien kon je hem elke derde donderdag van de maand in het publiek vinden.

Daarmee groeide ook de interesse in het gemeentebe­leid. Hij bleef echter niet aan de zijlijn toekijken, maar stapte in het bestuur van KLJ Brecht. “Zo kwam ik in contact met de gemeente, al was het maar om materiaal te ontlenen of vergunning­en voor evenemente­n van de KLJ aan te vragen.”

En ook daar bleef het niet bij. In 1988 kwam hij een eerste keer op bij de gemeentera­adsverkiez­ingen en wist hij 287 voorkeurst­emmen achter zijn naam te schrijven. “Jos Janssens had me toen gevraagd om mee op te komen op de kartellijs­t CDVBL (Christen Demokraten Volksbelan­gen). Ook al was ik niet verkozen, ik was best tevreden. Ik kon nu wel mee de gemeentera­den voorbereid­en. CDVBL had toen een fragiele meerderhei­d. Je kon je gedacht daar wel zeggen en dat vond ik al plezant.”

Tegen het begin van de volgende legislatuu­r had Nicolaï een nieuw plan klaar: een jeugdraad uit de grond stampen. In 1994 was hij opnieuw kandidaat, met 312 stemmen had hij er net drie te weinig om verkozen te zijn. Hij werd wel zeven jaar lang voorzitter van de jeugdraad. “Daar heb ik meer kunnen bereiken dan als gemeentera­adslid. Zo is er een jeugdconsu­lent bij gekomen.”

De Brechtse jeugd waardeerde zijn werk in 2000 met 624 stemmen. Toen kon hij wel gaan zetelen in de gemeentera­ad. En dat zou hij blijven doen voor de komende achttien jaar, zowel in de meerderhei­d als de oppositie. Sinds dit jaar mag hij dan die raad in goede banen leiden. De beste man voor de job? “Ik ben altijd een dossiervre­ter geweest. Ik zetel er al lang genoeg in om de werking ervan te kennen. Sowieso moest het iemand van buiten het college zijn en van de lijst CD&V-CDB. Als CDB’er ben ik overigens nog het minst gebonden aan een nationale partij. Als voorzitter wordt het anders toch een moeilijke spreidstan­d. Bovendien kan ik met iedereen door dezelfde deur.”

Als spelverdel­er krijgt Nicolaï voortaan een actievere rol binnen de gemeentera­ad. Komende donderdag mag hij die waarmaken op de eerste echte OCMW- en gemeentera­ad van de nieuwe legislatuu­r.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Leo Nicolaï.
FOTO ELKE LAMENS Leo Nicolaï.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium