Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wind blaast kunstzinni­ge boom van Pol Trekker om

-

De Totempaal, een kunstwerk van Pol Trekker in het Gemeentepa­rk, is in de nacht van zondag op maandag tegen de vlakte gegaan. Het is een oude beuk die door de kunstenaar met de kettingzaa­g werd bewerkt tot een totempaal.

Het kunstwerk was een gevaarte van ongeveer 20 meter hoog. “We wisten dat het werk het niet lang meer zou trekken en had- den al onderzocht wanneer en hoe we het konden verwijdere­n. Nu is het uit zichzelf neergekome­n. Mocht het hier om een eik gaan, dat was het werk wellicht langer mee gegaan”, zegt schepen van Groen Frederic van Haeren (Open Vld).

Het werk was met de jaren een biotoop voor insecten geworden. Het werd gemaakt op vraag van de Kapelse milieudien­st. Het Kapelse gemeentebe­stuur bekijkt nu of het kunstwerk door een ander kan worden vervangen. De maker, Pol Trekker, was vroeger conciërge van het Wolvenbos. De man woont nu in de Ardennen. De kunstenaar had voorspeld dat het kunstwerk het tien jaar zou volhouden.

Trekker is een gepassione­erd houtkunste­naar. Jaren geleden zag hij een houthakker­swedstrijd en hij werd begeesterd door het resultaat dat de deelnemers bereikten. Hij wou het meteen zelf ook uitprobere­n, met als resultaat De Totempaal.

Gelukkig vielen er geen gewonden toen het gevaarte naar beneden viel. De schade in het Gemeentepa­rk viel al bij al goed mee. De gemeentedi­ensten zijn bezig met alle restanten op te ruimen.

 ?? FOTO JBR ?? De boom ligt horizontaa­l.
FOTO JBR De boom ligt horizontaa­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium