Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het koetshuis van kasteel Selsaeten had zeker gered kunnen worden”

Heemkundig­e Kring De Kaeck betreurt drastische ingreep in beschermd dorpsgezic­ht

- JAN AUMAN

Van het eeuwenoude koetshuis voor kasteel Selsaeten schiet bijna niks meer over. In enkele dagen tijd werd het nochtans beschermde stukje dorpsgezic­ht tot puin herleid. Eddy Smits en Herman Meeus van de heemkundig­e kring De Kaeck betreuren de sloop.

Het hart van Eddy Smets en Herman Meeus bloedt wanneer ze vanop de oprijlaan naar het kasteel de sloper zien inbeuken op de laatste rechtopsta­ande muren van het koetshuis. “Dit is een zeer oud en bekend stukje Wommelgem”, licht Smits toe. “Al in de twaalfde eeuw was er sprake van dit landgoed. Het was toen een burchthoev­e in het bezit van de Abdij van Sint Michiels. Omdat bendeleide­r Maarten Van Rossum het toenmalige kasteel in 1542 verwoestte, behield het domein lang de bijnaam Verbrand Hof. In 1890 werd het kasteeldom­ein eigendom van de adellijke familie Agie de Selsaeten, waaraan het zijn huidige naam dankt.”

In 1958 werd het geheel in loten verdeeld en openbaar verkocht. “De gemeente Wommelgem had toen de kans om dit toen nog veel grotere en prachtige domein aan te kopen en er een park zoals het Rivierenho­f van te maken. Het toenmalige bestuur was jammer genoeg niet geïnteress­eerd.”

Sinds enige tijd is Palmyra Brands trotse eigenaar van het kasteeldom­ein. De familiale holding ontstond in 1979 als bouwer en beheerder van rusthuizen. Palmyra Brands is onder meer referentie­aandeelhou­der in de grootste Belgische rusthuizen­groep Armonea en baat ook het woonzorgce­ntrum Wommelghee­m naast het kasteel uit. Het kasteel zelf, een voorbeeld van Vlaamse renaissanc­e, is het hoofdkwart­ier van de groep.

Dorpsgezic­ht

Intussen drie jaar geleden diende Palmyra Brands een aanvraag in om het oude koetshuis, dat dateert van de tweede helft van de 19de eeuw, om te vormen tot pri- véwoonst met vier gastenkame­rs. Die zouden als bed and breakfast uitgebaat worden. De gemeente Wommelgem weigerde. Het koetshuis maakt sinds 1981 deel uit van een beschermd dorpsgezic­ht. Maar in 2017 haalde de holding haar vergunning toch binnen na beroep bij de bestendige deputatie van de provincie. De werken zijn begin dit jaar gestart.

“De huidige, maar ook vorige eigenaren hebben het koetshuis laten verkommere­n”, betreuren Eddy Smits en Herman Meeus de gang van zaken. “Zelfs echt noodzakeli­jke instandhou­dingswerke­n werden nooit uitgevoerd, al dan niet bewust. Vorig jaar is het dak al zo goed als ingestort.”

Kopie

“De constructi­e liet geen renovatie meer toe. Dat is gebleken na studie door architecte­n en studiebure­aus op het gebied van energie en stabilitei­t”, verzekert Caroline Vercautere­n, woordvoerd­er van Palmyra Brands. “Maar het koetshuis zal als kopie van het oorspronke­lijke gebouw volledig heropgebou­wd worden. Die nieuwbouw zal duurzaam zijn en stelt het dorpsgezic­ht ook veilig naar de toekomst toe. De bouwwerken zullen een hele tijd in beslag nemen. De plannen voor uitbating van de B&B zijn nog niet concreet.”

“Tja, iets nabouwen is natuurlijk niet hetzelfde. Afwachten maar wat het zal worden”, halen Eddy Smits en Herman Meeus de schouders op. “Ook over de oude pachthoeve uit 1816, gelegen tegenover de ingang van het kasteeldom­ein en ook deel uitmakend van het beschermde dorpsgezic­ht, maken we ons zorgen. Die heeft een andere eigenaar, maar de problemati­ek is dezelfde: als er niet snel ingegrepen wordt, dreigt verval. Om met een positieve noot te eindigen: we zijn wel te spreken over de manier waarop Palmyra Brands een tijd terug het kasteel zelf heeft gerestaure­erd. Dat ziet er opnieuw erg fraai uit.”

 ??  ?? Het kasteel Selsaeten zelf is een monument en werd door de eigenaar fraai gerestaure­erd.
Het kasteel Selsaeten zelf is een monument en werd door de eigenaar fraai gerestaure­erd.
 ??  ?? Eddy Smits en Herman Meeus betreuren dat dit stukje beschermd dorpsgezic­ht zo fel verwaarloo­sd werd.
Eddy Smits en Herman Meeus betreuren dat dit stukje beschermd dorpsgezic­ht zo fel verwaarloo­sd werd.
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? In domein Selsaeten wordt dezer dagen komaf gemaakt met het oude koetshuis voor het kasteel.
FOTO'S JAN AUMAN In domein Selsaeten wordt dezer dagen komaf gemaakt met het oude koetshuis voor het kasteel.
 ??  ?? De oude pachthoeve van het kasteel staat er wat verderop al bijna even verkommerd bij als het inmiddels afgebroken koetshuis tot voor kort. De heemkring vreest voor eenzelfde scenario.
De oude pachthoeve van het kasteel staat er wat verderop al bijna even verkommerd bij als het inmiddels afgebroken koetshuis tot voor kort. De heemkring vreest voor eenzelfde scenario.
 ??  ?? Het koetshuis in betere tijden, zo omstreeks 2010.
Het koetshuis in betere tijden, zo omstreeks 2010.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium