Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik moest langs de kelder worden geëvacueer­d”

Bewoners voelen zich gegijzeld door aanslepend­e renovatie van flatgebouw

- BART ROGGEMAN

De bewoners van het appartemen­tsgebouw in de Peperstraa­t 82-84 zijn het zat. De renovatie van hun flats startte in mei en zou eind december klaar zijn. “Maar we zijn niet eens halfweg. Het verloopt ook allemaal allesbehal­ve ordentelij­k”, zuchten ze.

Al maanden zitten ze in de miserie en zien ze slechts met mondjesmaa­t vooruitgan­g. “We kunnen begrijpen dat zich onvermijde­lijk hinder voordoet, maar niet op deze manier. Al wat we vragen is vooruitgan­g en duidelijke communicat­ie en overleg. Het ‘kamperen’ zijn we stilaan beu”, zeggen Leon Crevals en Dirk Doms. “Voor aanvang van de renovatie was er een bewonersve­rgadering. Er werd ons gezegd dat ze niet voldoende mogelijkhe­den hadden om ons, zestien flats in totaal, tijdelijk elders onder te brengen. Dat kunnen we nog verstaan. Er zou geregeld overleg zijn, maar daar merken we weinig van. Bij vragen moeten we dat schrifteli­jk doen, maar daar komt dan geen antwoord op. Of we krijgen een summier briefje als er iets moet gebeuren. Maar waarom roepen ze ons niet nog eens samen om een deftige uitleg te geven?”, stelt Ludo Serrien.

Blote voorgevel

Want het verloop van de renovatie roept bij de bewoners heel wat vragen op. Voor het plaatsen van liften, gevelisola­tie, het vervangen van het buitenschr­ijnwerk en dakisolati­e werd een uitvoering­stermijn van 220 kalenderda­gen vooropgest­eld. “Dat betekent dat eind december de renovatie klaar had moeten zijn”, rekent Leon Crevals voor. “Maar zie nu zelf hoe ver we nog maar staan. De twee zijgevels en een stukje van de voorgevel zijn geïsoleerd, de rest is nog ‘bloot’. Het buitenschr­ijnwerk zou eind november klaar zijn, maar is nog steeds niet afgewerkt. Pas afgelopen week zijn ze daarmee begonnen. Gevolg is dat we al een paar maanden met tochtgaten zitten. In de zomer vielen we haast dood van de hitte omdat de terrasdeur­en gebarricad­eerd waren en we amper iets konden openzetten, nu in de winter zitten we met tochtgaten. Vochtige muren en schimmelvo­rming zijn ons deel”, sommen de bewoners op. “Het kan best zijn dat er bepaalde problemen zijn, maar als je met iets niet verder kan wil dat toch niet zeggen dat je intussen niet iets anders kunt doen?”

“We stellen ons ook ernstig vragen over de veiligheid”, zegt Danny De Herdt. “Doordat de trap is afgebroken moeten de bewoners van nummer 82 via de kelder met een smalle doorgang door de blok van nummer 84 naar buiten. Als dat voor even is oké, maar dit is al vanaf het begin zo. Wat als zich een noodtoesta­nd voordoet?”

“Ik heb het aan den lijve ondervonde­n”, zucht Annie De Keuster. “Door een epilepsiea­anval moest ik naar het ziekenhuis. Wij wonen op de bovenste verdieping en ik moest via die kelder geëvacueer­d worden.”

Begrip

“De vertraging is voor een deel het gevolg van meerwerken. Er waren problemen met de liftkokers door grondwater en het dak werd bijkomend geïsoleerd. Eind maart zou alles moeten klaar zijn”, verduideli­jkt Walter Cuykens, die de afgelopen zes jaar voorzitter van de Sociale Bouw- maatschapp­ij Schelle was. “Maar de bewoners hebben wel gelijk. Ik kan hun frustratie­s best begrijpen. Als bouwmaatsc­happij heb je er echter weinig verhaal tegen of vat op. De aannemer heeft zijn termijn en vult die zelf in. We kunnen hem alleen aanmanen en aandringen, wat we ook hebben gedaan. Al ben ik het niet eens over de communicat­ie. Ik ging geregeld ter plaatse en heb zelfs tegen bewoners gezegd dat ze naar de werfvergad­ering moesten komen om hun verzuchtin­gen aan de aannemer zelf kenbaar te maken, maar daar zag ik niemand.” “Dat is tegenstrij­dig, want wij kregen te horen dat dit niet de bedoeling was”, reageren de bewoners.

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Leon Crevals, Dirk Doms, Ludo Serrien, Danny De Herdt en Annie De Keuster poseren voor hun flatgebouw, dat nog volledig in de stellingen staat.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Leon Crevals, Dirk Doms, Ludo Serrien, Danny De Herdt en Annie De Keuster poseren voor hun flatgebouw, dat nog volledig in de stellingen staat.
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Alle renovaties hadden eind december klaar moeten zijn. Maar dat is niet gelukt.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Alle renovaties hadden eind december klaar moeten zijn. Maar dat is niet gelukt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium