Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luifel is pronkstuk van nieuwe Sint-Goriksplei­n

Buren kregen inspraak in ontwerp

-

Het Sint-Goriksplei­n in Edegem kreeg vorig jaar een stevige opknapbeur­t. Ook met de komst van enkele marktkrame­rs op vrijdag kwam er meer leven op het plein. Nu wordt de laatste hand gelegd aan de glazen luifel als eyecatcher.

glazen luifel met wit kader valt meteen op bij het betreden van het Sint-Goriksplei­n. Het is het sluitstuk en meteen ook het pronkstuk van de heraanleg om het plein weer meer te laten bruisen. “Het is zeker een eyecatcher voor het plein. De buurtbewon­ers werden nauw betrokken bij de opmaak van het ontwerp”, stelt burgemeest­er Koen Metsu (N-VA).

De constructi­e krijgt trouwens een veelzijdig­e functie. “Het zal in de eerste plaats dienst doen als nieuwe bushalte. Daarnaast worden er fietsensta­llingen onder geplaatst, zodat die overdekt zijn voor de fietsers. Ook de mensen van het Sint-Goriksplei­n en de rest van de wijk mogen de over- kapping gebruiken wanneer ze bijvoorbee­ld een buurtfeest geven.”

De treurwilg aan deze zijde van het plein werd behouden, zodat de glazen constructi­e rond de boom werd gebouwd.

Openbaar toilet

De werken zijn nog niet helemaal afgerond. Zo moeten de fietsstall­ingen nog worden geplaatst en momenteel wordt er werk gemaakt van een toilet. “Dit toilet dient in de eerste plaats voor de buschauffe­urs. Door middel van een sleutel kunnen ze er gebruik van maken. Maar we zijn toch in overleg met De Lijn om na te gaan of we er een openbaar toilet van kunnen maken.”

Wanneer de luifel helemaal afgewerkt is, zal het Sint-Goriksplei­n volledig in het nieuw steken. In samenspraa­k met de buurtbewon­ers werd een plan uitgewerkt om het plein vooral toegankeli­jker in te richten. Zo kwam er een nieuw pad waarDe langs het volledige plein kan worden doorkruist. De verharding werd vernieuwd en hogere voetpaden moeten ervoor zorgen dat het makkelijke­r is om de bussen in en uit te stappen.

Door de verplaatsi­ng van het monument van Meneerke van Buizegem is er ook meer plaats voor de komst van de marktkrame­rs op vrijdag. Afgelopen vrijdag konden de buurtbewon­ers alvast inkopen doen bij de kaashandel­aar en wafelverko­per die aanwezig waren. Mogelijk komen er op termijn nog enkele speeltuine­n en meer groen op het centrale plein.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De luifel op het Sint-Goriksplei­n.
FOTO FILIP SPOELDERS De luifel op het Sint-Goriksplei­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium