Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Concurrent­iestrijd tussen supermarkt­en laait op

Albert Heijn blijft in Vlaanderen en wil aantal winkels verdubbele­n

- ANTON GOEGEBEUR

Supermarkt­concern Ahold Delhaize kiest definitief voor twee winkelkete­ns in Vlaanderen. Naast Delhaize blijft ook Albert Heijn actief in ons land. Meer zelfs, de Nederlands­e keten gaat het aantal winkels verdubbele­n. Daarmee staat de sector aan de vooravond van een verhevigde concurrent­iestrijd.

Sinds de fusie tussen Albert Heijn en Delhaize in 2016 bestond de vraag of de Nederlands­e warenhuisk­eten in Vlaanderen zou blijven of baan zou ruimen voor filialen van Delhaize. Gisteren is daar een duidelijk antwoord op gekomen. Albert Heijn blijft en wil de komende drie jaar het aantal winkels, nu een veertigtal, verdubbele­n tot ongeveer tachtig. Tegelijk kondigde Delhaize aan om naast tweehonder­d nieuwe buurtwinke­ls, voornameli­jk ‘Fresh Atelier’ stadswinke­ls, ook honderd nieuwe supermarkt­en bij te bouwen.

Dat Albert Heijn blijft en uitbreidt is voor retailexpe­rt Jorg Snoeck pure logica. De keten doet het goed in ons land en voert nauwelijks concurrent­ie met zusterkete­n Delhaize. Beide formules bleken de voorbije jaren juist complement­air: Delhaize trekt een publiek aan dat voor de winkelerva­ring gaat en een kwalitatie­f assortimen­t wil. “Er is zeer weinig kannibalis­me”, zegt Xavier Piesvaux, ceo van Delhaize. “Beide winkelform­ules samen dekken de hele markt af.”

De plannen van Albert Heijn zijn vooral slecht nieuws voor marktleide­r Colruyt. Uit de jaarlijkse prijsverge­lijking van Test-Aankoop bleek dat Colruyt goedkoper is daar waar een Albert Heijn in de buurt is. Colruyt is een prijsvolge­r die lokaal de laagste prijzen wil aanbieden. Dat betekent dat Albert Heijn Colruyt verplicht zijn prijzen te laten zakken. Doordat Colruyt een veel dichter netwerk heeft dan Albert Heijn, is één Albert Heijn-winkel vaak voldoende om verschille­nde Colruyts te besmetten.

Jumbo

Met Aldi, Lidl, Carrefour, Colruyt en Ahold Delhaize telt de Belgische markt al vijf grote spelers. Daar komt eind dit jaar met het Nederlands­e Jumbo nog een zesde bij. Hoewel Piesvaux de komst van de prijsvecht­er een non-event noemt, ziet Snoeck dat anders. “Door Jumbo moet je reageren. Het zou vreemd zijn om Albert Heijn terug te trekken en Delhaize deze strijd te laten voeren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Albert Heijn en Delhaize blijken heel complement­air in Vlaanderen.
FOTO BELGA Albert Heijn en Delhaize blijken heel complement­air in Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium