Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwsanke­r met “lichaam waar velen van dromen”

Zes weken bloed, zweet en tranen op Canvas

-

Kan nieuwsanke­r Hanne Decoutere (38) de balletklas­sieker Romeo en Julia dansen in de choreograf­ie van het Ballet van Monte-Carlo? Haar coach Geneviève Van Quaquebeke denkt van wel. “Ze heeft er het lichaam voor.”

Zes weken lang zien we in Hanne

Danst hoe nieuwsanke­r Hanne Decoutere van Het Journaal haar dansdroom alsnog waarmaakt. Op 12 februari danst ze de balkonscèn­e uit Romeo en Julia in het Concertgeb­ouw Brugge. Dat de voorbereid­ingen letterlijk bloed, zweet en tranen hebben gekost, ziet u de komende weken op Can- vas. Haar coach Geneviève Van Quaquebeke (40), zelf jarenlang danseres op topniveau, heeft er vertrouwen in: “Op papier is deze dans voor Hanne een utopie. Maar na een heel lang gesprek met haar voelde ik de passie en de wil om dit te kunnen. Hanne zei: ik wil en ik ga dit doen. Ze is een perfection­ist en heeft de wilskracht. Bovendien beschikt ze over een zeer goed lichaam. Dat meen ik: ze heeft het lichaam van een danseres waar velen van zouden dromen.”

“Vergeet niet dat ze 38 is en twee kinderen op de wereld heeft gezet. Dan is het zeer bewonderen­swaardig wat ze doet. Zelfs choreograa­f Jean-Christophe Maillot van het Ballet van Monte-Carlo zei het tijdens de repetitie: dit had ik niet verwacht. Ze dóét het toch maar, denk ik dan.”

Pas op 11 februari, de dag voor haar voorstelli­ng, zal de choreograa­f beslissen of Decoutere de choreograf­ie op pointes of full-pointes mag dansen. Full-pointe betekent dat je ‘op volle punt’ danst, met alle gewicht op je tenen. Het alternatie­f is demi-pointe of ‘halve punt’, waarbij je op tenen én de bal van je voet danst.

Volgens Van Quaquebeke hangt dat af van de kracht die Hanne kan uitoefenen: “Het moet lijken alsof het vanzelf gaat, dat is de uitdaging. De mensen komen naar het theater om weg te dromen, niet om iemand te zien afzien. Een beetje als een film, maar dan live.”

Hanne Danst, om 21.20u op Canvas

 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium