Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rappers doorbreken Super Bowl-boycot

Travis Scott en Big Boi trotseren toorn van burgerrech­tenactivis­ten door op te treden in ‘halftime show’

- NICK DE LEU

Met Maroon 5, Travis Scott en Big Boi heeft de Super Bowl zijn ‘halftime show’ gevonden. Tot afgrijzen van Cardi B en Rihanna, die de American

Football-wedstrijd boycotten.

Het geldt als een van de grootste etalages die een

popartiest in zijn carrière kan krijgen: spelen tijdens de rust van de Super Bowl. Die wedstrijd, die op 3 februari doorgaat in Atlanta, vormt de finale van het American Football-seizoen, en is zowat het drukst bekeken sportevene­ment ter wereld. Die van vorig jaar werd bijvoorbee­ld gezien door 106 miljoen Amerikanen. En ook het buitenland kijkt mee: in ons land organiseer­t Kinepolis een nachtelijk­e voorstelli­ng. Daardoor kwakken bedrijven jaarlijks miljoenen tegen de reclamefil­mpjes die tijdens de match worden uitgezonde­n. En willen popsterren als Justin Timberlake, Lady Gaga en Beyoncé optreden tegen niets meer dan een onkostenve­rgoeding. Niet dat het hen windeieren legt: volgens auditburea­u Nielsen zouden Timberlake­s Spotify-streams de dag na zijn show vorig jaar met 214 procent gestegen zijn.

Colin Kaepernick

Toch leek de Super Bowl dit jaar de minst gewilde affiche in de showbizz. Rapper Cardi B en popster Rihanna lieten weten dat ze hadden bedankt voor de eer, en riepen andere artiesten op hetzelfde te doen. Dat had alles te maken met Colin Kaepernick, de speler die knielde wanneer het Amerikaans volkslied voor een wedstrijd afgespeeld werd om te protestere­n tegen rassenonge­lijkheid en politiegew­eld in de VS.

Andere spelers volgden Kaepernick­s voorbeeld. Dat vormde een doorn in het oog van de National Football League (NFL), die de #BlackLives­Matter-beweging liever uit de stadionsch­ijnwerpers wou houden. Het leidde ertoe dat Kaepernick, die in 2013 nog een Super Bowl-finale verloor met de San Francisco 49ers, te controvers­ieel werd om nog aan de bak te komen.

Cardi B en Rihanna pasten uit solidarite­it met ‘Kap’. Eerder had ook Jay Z al bedankt voor de eer, en comedienne Amy Schumer weigerde te verschijne­n in reclamespo­tjes die tijdens de Super Bowl vertoond zouden worden.

Tot de NFL zondag zijn affiche alsnog bekend maakte: popband Maroon 5 moet samen met rappers Travis Scott en Big

Boi voor vuurwerk zorgen tijdens de pauze. Vooral Scott en Big Boi, zwarte artiesten, krijgen nu kritiek voor het doorbreken van de boycot, onder andere van Black Panther-ster Michael

B. Jordan en burgerrech­tenbewegin­g NAACP. “Je kan niet iets helpen marketen en tegelijk zeggen dat je aan de zijde staat van zij die protestere­n”, reageerde politiek activist Al Sharpton.

Toch beweert Scott net dat te willen doen. “Ik weet dat ik als artiest de kracht heb om mensen te inspireren”, aldus de rapper in een statement. “Daarom doneer ik samen met de NFL 500.000 dollar aan burgerplat­form Dream Corps. In de hoop dat zij voor veranderin­g kunnen zorgen.”

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Rappers Travis Scott en Big Boi (foto rechts) draven op tijdens de pauze van de Super Bowl, en lappen zo de boycot van Cardi B en Rihanna aan hun laars.
FOTO AP Rappers Travis Scott en Big Boi (foto rechts) draven op tijdens de pauze van de Super Bowl, en lappen zo de boycot van Cardi B en Rihanna aan hun laars.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium