Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premier May verdwijnt

-

Wat gebeurt er?

Er zijn meerdere mogelijkhe­den. Bij een zwaar verlies (boven de honderd stemmen te weinig) gooit May de handdoek of dient ze ook het ontslag van de hele regering in. Dan kan gezocht worden naar een nieuwe premier – als er al iemand het zou willen doen – en een nieuwe minderheid­sregering. Er kan ook een motie van wantrouwen worden ingediend. Labour heeft al aangekondi­gd te zullen proberen May te doen vallen om naar nieuwe verkiezing­en te gaan. Die volgen ten vroegste 25 dagen later. De Kamervoorz­itter moet beslissen of dat aan de orde is. Om het helemaal ingewikkel­d te maken: May heeft na een motie van wantrouwen twee weken om een motie van vertrouwen te winnen en aan te blijven. May kan ook zelf vragen om vervroegde verkiezing­en, maar dan moet twee derde van het parlement voor stemmen.

Wat zijn de struikelbl­okken?

Niet zo heel veel. Al is niemand zeker wat de uitkomst zal zijn in deze chaotische politieke tijden.

Wat betekent het voor Europa?

Onzekerhei­d over wie nu de contactper­soon is. En bijna zeker verlenging van artikel 50 en alle miserie van scenario 4.

Kans op dit scenario?

Alles hangt af van het aantal stemmen waarmee May verliest. Al zal Labour het altijd proberen. May zou vervroegde verkiezing­en kunnen proberen om te tonen dat het volk haar deal wil. Maar de laatste keer dat ze haar positie zo probeerde te versterken, viel dat lelijk tegen.

Wie is voor? Labour-leider Jeremy Corbyn. Wat als het lukt?

Terug naar 2 of 3 of verder naar 6.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium