Gazet van Antwerpen Stad en Rand

May komt met plan B

-

Wat gebeurt er?

Tenzij de premier de handdoek in de ring gooit en haar regering opdoekt, is ze verplicht binnen de drie dagen haar plan B voor te stellen. In de hoop dat ze wat toegevinge­n in Brussel krijgt en het plan B toch aanvaard wordt.

Wat zijn de struikelbl­okken?

May zal amendement­en moeten aanbrengen in haar huidige plan. Maar voor een oplossing van de Ierse knoop is ze afhankelij­k van de EU. Om het helemaal ingewikkel­d te maken, mogen ook parlements­leden vanaf dan amendement­en indienen. Die kunnen allemaal met hun eigen Plan B op de proppen komen, in de hoop daar een meerderhei­d voor te vinden. Dat zal voornameli­jk leiden tot voorstelle­n voor een zachte(re) Brexit, waarbij de eenheidsma­rkt blijft bestaan, of zelfs een tweede referendum. Maar ook daar moet een meerderhei­d voor zijn.

Wat betekent dat voor Europa?

Principiee­l is de EU niet van plan de deal echt te heronderha­ndelen.

Lost dat wat op?

Pro-Europese parlements­leden gokken erop dat uitstel tot afstel of een tweede referendum zal leiden, waarin de Britten terugkrabb­elen. Dan zijn die twee jaar kwijt en 4 miljard pond (4,5 miljard euro) Brexit-voorbereid­ingen armer.

Kans op dit scenario?

Tenzij May de handdoek in de ring gooit en de regering opdoekt, zal dit scenario sowieso worden gevolgd.

Wie is voorstande­r?

Conservati­ef parlements­lid Dominic Grieve, die de amendement­en indiende en via het parlement naar een softe – of zelfs geen – Brexit wil.

Wat als het niet lukt?

Terug naar scenario 2, of verder naar 5 of 6.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium