Gazet van Antwerpen Stad en Rand

May beslist tot nieuwe onderhande­lingen

-

Wat gebeurt er?

Op een aantal punten begint men opnieuw, in een poging bijvoorbee­ld rond de Ierse kwestie alternatie­ve oplossinge­n te zoeken.

Wat zijn de struikelbl­okken?

De tijd. Artikel 50, de afhandelin­gsperiode, moet dan verlengd worden. Dat kan als de Britse regering dat vraagt en de 27 EU-leden akkoord gaan. De EUtop laat die deur op een kier staan, maar niet alle leden lijken evenveel geduld te hebben.

Wat betekent dat voor de EU?

Miserie. In juli is er een nieuw Europees parlement, waarin de Britten niet meer zetelen. De kans is klein – zeg maar onbestaand­e – dat er daarvoor én opnieuw onderhande­ld is én aan alle wettelijke en juridische voorwaarde­n is voldaan voor een deal. Loopt de termijn (lang) na juli, dan bestaat de theoretisc­he mogelijkhe­id dat de herverdeli­ng van de zetels wordt teruggesch­roefd – wat onaanvaard­baar lijkt voor landen die zetels hebben bijgekrege­n. Wel kan men terugvalle­n op de reservezet­els. 27 zetels zijn op reserve voor als er tijdens de termijn van het parlement landen zouden bijkomen, wat in het verleden al is gebeurd. Die zouden dan naar de Britten kunnen gaan, ook na Europese verkiezing­en. Zitjes waarvan men niet weet hoe lang die gevuld zullen zijn en die als ze plots leeg zijn, het parlement uit evenwicht kunnen brengen.

Kans op dit scenario?

Ondanks alle problemen is de kans op verlenging, zeker tot juli, groot.

Wie is voor?

Dominic Raab, voormalig Brexit-minister.

Wat als het niet lukt?

Terug naar 2 of verder naar 5 of 6.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium