Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De N-VA moet een enorme terugval keren”

- (dh)

Politicolo­og Bart Maddens zei eerder al dat de N-VA de Vlaamse regering sterker wil maken en dat ze daarvoor een sterke figuur zoals Jan Jambon nodig heeft. “Maar Bart De Wever is natuurlijk nog beter, alleen wisten we niet dat hij beschikbaa­r was.”

“De Wever is de ideale man om als minister-president een assertief Vlaams beleid te voeren, de Vlaamse bevoegdhed­en maximaal in te vullen, een natievorme­nde dynamiek te creëren en tegengewic­ht te geven aan de federale en Franstalig­e instelling­en. Dat is des te belangrijk­er omdat de partij er federaal mogelijk niet bij zal zijn. Tegelijk is het ook handig dat ze Jambon als een geloofwaar­dige kandidaat-premier naar voren kunnen schuiven: de perceptie was gegroeid dat de N-VA geen interesse had in de federale regering. Dat is geen goede basis om campagne te voeren.”

Het Vlaamse niveau weegt politiek een stuk minder zwaar dan het federale. “Het staat duidelijk in de schaduw. De minister-president is nu een beetje een notaris. De Wever kan hierin veranderin­g brengen. Hij kan in het overleg met de andere niveaus voor politieke wapenfeite­n zorgen. En een 11 julitoespr­aak van De Wever zal andere koek zijn dan die van Bourgeois.”

Ook Maddens ziet een grote noodzaak voor de N-VA om alle middelen uit de kast te halen: “De score was echt niet goed. Als je de provincier­aadsverkie­zingen vertaalt naar de Kamer, dan zakt N-VA van 32,4% in 2014 naar 24,9%. Dat is een enorme terugval. Terwijl ze absoluut op Vlaams niveau incontourn­able wil blijven. Dat zal De Wever proberen te bereiken met een presidenti­ële campagne.”

 ?? FOTO BELGA ?? Bart Maddens.
FOTO BELGA Bart Maddens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium