Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen bestuur in lopende zaken, aub”

- (san)

Meerdere Antwerpse organisati­es vragen nu al een opvolger voor burgemeest­er De Wever. “Antwerpen heeft een geëngageer­de burgemeest­er nodig en geen bestuur in lopende zaken.”

Door de plotse Vlaamse ambities van Bart De Wever dreigt de Antwerpse coalitie haar start te missen, zeggen meerdere Antwerpse organisati­es. “Vlaanderen heeft een sterke minister-president nodig, maar Antwerpen ook een geëngageer­de burgemeest­er”, zegt Sofi Van Ussel, directeur van Unizo Antwerpen. “We staan voor belangrijk­e socio-economisch­e uitdaginge­n in Antwerpen. Antwerpen heeft een stadsbestu­ur nodig en geen college in lopende zaken.”

Niet alleen Unizo stelt zich vragen. Hetzelfde verhaal bij Manu Claeys, de man achter burgerbewe­ging stRatengen­eraal. “De vraag is of De Wever nog burgemeest­er kan blijven tot in mei”, zegt hij. “Met een burgemeest­er die het gezicht is van een Vlaamse campagne tégen onder meer sp.a en Open Vld, zijn Antwerpse coalitiepa­rtners, heeft Antwerpen weinig te winnen.”

Tegelijk benadrukt Claeys dat de overstap van De Wever “puur beleidsmat­ig” geen slechte zaak hoeft te zijn voor Antwerpen. “Hij zal er als minister-president zeker over waken dat er voldoende geld naar Antwerpen komt om onze engagement­en in het Toekomstve­rbond na te komen.”

Dat benadrukt ook Voka Antwerpen. “Voor onze regio is het belangrijk dat er sterke Antwerpena­ars in de Vlaamse regering zitten”, zegt Luc Luwel van Voka. “De Wever zal de kaart van de stad ook daar blijven trekken. We vragen wel met aandrang dat het Antwerpse college nu geen gas terugneemt.”

STAAN, een netwerk van armoedeorg­anisaties, eist nog altijd duidelijkh­eid van de burgemeest­er over de commercial­isering van de zorg. “Gaat de stad daar verder op inzetten of niet? Gaat hij dat nu overlaten aan zijn opvolger?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium