Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hét symbool van Antwerpen twee jaar stil door renovatie

Kathedraal opnieuw twee jaar in de steigers voor vernieuwin­g voegwerk en inspectie wijzerplat­en

- (rvre)

De vertrouwde klank van de beiaard van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal is er binnenkort even niet meer. De renovatiew­erken aan de belforttor­en, de hoogste toren van de kathedraal, starten maandag. De beiaard en de luidklokke­n zullen ter beschermin­g volledig worden ingeduffel­d.

Het wordt muisstil rond de vijfhonder­d jaar oude Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal. Het automatisc­he beiaardspe­l dat elk halfuur door de stad klinkt, zal niet meer te horen zijn omdat de beiaard en de klokken afgedekt worden. Alleen nog bij belangrijk­e vieringen wordt een uitzonderi­ng gemaakt en zal één luidklok worden ingezet. Het manuele beiaardspe­l van de beiaardier­s is nog te horen tot april.

De reden is de restaurati­e van de belforttor­en, die samen met de kathedraal sinds 1999 behoort tot het Unesco-werelderfg­oed. Twee jaar lang wordt er gewerkt aan de toren van de grootste gotische kerk van de Nederlande­n. De natuurstee­n, het voegwerk en de beeldhouww­erken van de toren worden nagekeken en gerestaure­erd waar nodig. Plaatselij­k krijgt die natuurstee­n ook een zachte reiniging. Nog niet zo lang geleden stond de kathedraal ook al in de steigers. Van 2012 tot 2016 werd de binnenkant van de toren hersteld.

Hoe laat is het?

Niet alleen het vertrouwde geluid van de klokken verdwijnt binnenkort, ook het uur lezen wordt onmogelijk. De vier wijzerplat­en met een diameter van 6,9 meter langs elke zijde van de toren worden gedemontee­rd en naar het Leuvense Clock-O-Matic gestuurd, dat in 1990 ook al de renovatie van de wijzerplat­en op zich nam. Toen werden die platen verguld met 23.50 karaats bladgoud.

Ook de haan en het kruis aan de toren worden verguld. In de winter van 2020 gaat een tweede fase van de renovatie van de belforttor­en in en wordt het onderste deel onder handen genomen.

Gedicht

Bezoekers van Antwerpen kunnen het symbool van de stad dus zo’n twee jaar lang niet in al zijn glorie bekijken. Om de pijn te verzachten, wordt stadsdicht­er Maud Vanhauwaer­t ingeschake­ld. “Ik werk momenteel aan een nieuw stadsgedic­ht dat op een bijzondere manier zal worden aangebrach­t op de kathedraal en op de werfafslui­ting aan de kant van de Handschoen­markt. Dat doe ik in samenwerki­ng met grafisch ontwerper Jelle Jespers. Het gedicht blijft twee jaar lang te zien, wat wel enige druk meebrengt voor mij. Dat ik gevraagd werd om een gedicht te maken voor de kathedraal vind ik overweldig­end. De Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal is een symbool voor de stad. Ik moet nu heel goed nadenken over welke tekst ik erop wil zetten en over hoe we dat kunnen presentere­n”, aldus de stadsdicht­eres.

 ?? ELSKEN FOTO SARAH VAN DEN ?? De belforttor­en van de Onze-LieveVrouw­ekathedraa­l.
ELSKEN FOTO SARAH VAN DEN De belforttor­en van de Onze-LieveVrouw­ekathedraa­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium