Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit meer kamperen aan de schoolpoor­t

Alle Antwerpse secundaire scholen stappen in digitaal inschrijvi­ngssysteem Meld Je Aan

- JAN STASSIJNS

Alle secundaire scholen in de stad stappen dan toch in het online aanmelding­ssysteem Meld je Aan. Dat hebben de directies gisteren beslist. Toch is niet iedereen blij. “De meerderhei­d beslist, we moesten dus wel”, zegt Alex Peeters van het Xaveriusco­llege.

Een zucht van opluchting, gisteren bij het lokaal overlegpla­tform secundair onderwijs (LOP). Op de algemene vergaderin­g, waar alle directies en onderwijsn­etten van de stad in vertegenwo­ordigd zijn, werd beslist dat alle secundaire scholen dit jaar zullen instappen in Meld je Aan. En dat betekent dat er voor het eerst in jaren geen lange wachtrijen voor de schoolpoor­ten zullen staan. Het online aanmelding­ssysteem, dat in het basisonder­wijs al ettelijke jaren bestaat, moet de vrije plaatsen in de scholen op een eerlijke manier verdelen. Vorig jaar waren directies vrij om te kiezen om wel of niet deel te nemen. 46 secundaire scholen deden toen mee, twintig niet. Dat zorgde voor heel wat onduidelij­kheid en ontevreden ouders.

De beslissing die gisteren is genomen, geldt enkel voor scholen in de stad Antwerpen en de districten. Eind 2018 zou een nieuw onderwijsd­ecreet gestemd worden in het Vlaams Parlement dat de inschrijvi­ngen voor heel Vlaanderen zou regelen. In Antwerpen, Gent en Brussel zouden zo alle inschrijvi­ngen met de computer gebeuren, net als in alle scholen in de andere Vlaamse gemeenten die een plaats tekort kennen. Scholen die toch kiezen om met fysieke inschrijvi­ngen te werken, zouden met dat decreet geen kinderen meer kunnen weigeren. Op dat decreet zaten heel wat ouders en scholen in Vlaanderen te wachten. Maar door een belangenco­nflict, ingeroepen door de Franstalig­en in Brussel,

Ales Peeters

Xaveriusco­llege “We zitten met de concurrent­ievervalsi­ng van scholen uit de rand, die niet verplicht moeten deelnemen aan deze loterij.”

werd het opnieuw op de lange baan geschoven.

“En dus hebben de Antwerpse secundaire scholen hun verantwoor­delijkheid genomen, ondanks de politiek”, zegt Eric Boels, voorzitter van het LOP secundair onderwijs. “Eindelijk komt er duidelijkh­eid voor ouders en hun kinderen. Op 10 mei starten de inschrijvi­ngen, in de periode ervoor zal er al aangemeld kunnen worden. Nu vragen we nogmaals aan de politiek om werk te maken van de gelijke inschrijvi­ngsdata in heel Vlaanderen.”

Toch is niet iedereen blij met de beslissing van het LOP. “De meerderhei­d beslist, we moesten dus wel”, zegt Alex Peeters, algemeen directeur van het Xaveriusco­llege. “Ik word hier niet vrolijk van. We zitten nog steeds met de concurrent­ievervalsi­ng van scholen uit de rand, die niet verplicht moeten deelnemen. In die scholen kan al twee maanden vroeger ingeschrev­en worden. Als ouders ‘gerust’ willen zijn en niet willen deelnemen aan de loterij van Meld je Aan, schrijven ze hun kinderen daar al in. Dan voelen wij dat. Ik vrees dat daardoor ook de mix en diversitei­t verloren zullen gaan. We gaan met de raad van bestuur bekijken of deze beslissing juridisch bindend is en bekijken wat de mogelijkhe­den nog zijn.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Ouders staan te drummen voor de poort van het Xaveriusco­llege in Borgerhout om hun kind in te schrijven. In de toekomst hoeft dat niet meer.
FOTO WALTER SAENEN Ouders staan te drummen voor de poort van het Xaveriusco­llege in Borgerhout om hun kind in te schrijven. In de toekomst hoeft dat niet meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium