Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoever staat het nu met operatie ‘Propere Handen’?

- LUDO VANDEWALLE

Het is stil rond operatie ‘Propere Handen’. Van rechtswege toch. Wat niet betekent dat ze helemaal zijn stilgevall­en. De KBVB is intussen ook aan zijn verhoren bezig. Onderzoeks­coördinato­r Ebe Verhaegen nam gisteren drie verhoren af van bestuursle­den van KV Mechelen en WaaslandBe­veren. Tijd voor antwoorden op enkele veelgestel­de vragen.

We horen niets meer van het gerecht. Ligt het onderzoek stil?

Zoals de meeste mensen hebben ook de onderzoeke­rs rond Kerstmis en Nieuwjaar enkele dagen vrij genomen. Bovendien is er het ‘vervelende geval’ dat onderzoeks­rechter Joris Raskin, die het onderzoek leidt, door het Hof van Beroep gewraakt werd door verdachte Bart Vertenten omdat onderzoeks­rechter Raskin tijdens het onderzoek nog lid was van de licentieco­mmissie van de voetbalbon­d. Vandaag behandelt het Hof van Cassatie de vraag van het federaal parket of die wraking terecht is.

Moeten we ons zorgen maken dat er niets meer van komt?

De informatie­stop op zich is niet zorgwekken­d. De jongste weken hield het gerecht zich vooral bezig met de verklaring­en van spijtoptan­t Dejan Veljkovic, samen met Mogi Bayat de spilfiguur in het voetbalsch­andaal. Veljkovic zou alles vertellen wat hij weet. Die beweringen worden nu en de komende weken op hun waarheid nagetrokke­n door de door Veljkovic geciteerde personen met zijn verklaring­en te confronter­en. Dat het stil bleef, was in die zin een goede zaak: de slapende honden werden niet wakker gemaakt.

Mogi Bayat en - behalve spijtoptan­t Dejan Veljkovic - alle andere makelaars die in verdenking werden gesteld, zijn weer volop aan het werk. Betekent dit dat ze vrijuit gaan?

Neen. Het onderzoek loopt nog en er werd beslist dat de betrokken verdachten geen beroepsver­bod kregen. Ze zijn dus opnieuw aan de slag, maar blijven verdacht. Een eventuele veroordeli­ng kan later nog volgen.

Moet de voetbalbon­d niet wachten tot het strafrecht­elijk onderzoek helemaal is afgerond?

Neen. De bond kan zijn eigen onderzoek voeren en een uitspraak doen. Als het moet wachten op het strafrecht­elijk onderzoek en de uitspraken daarin, zijn we alweer enkele jaren verder. In de zaak-Ye werden in 2004 wedstrijde­n omgekocht. Het gerechteli­jk onderzoek begon in 2006. De strafrecht­elijke uitspraken kwamen er pas in 2014. Zo lang kan de bond niet wachten om uitspraken te doen.

Wat is het verschil tussen het onderzoek van de bond en dat van het gerecht?

De bond richt zich alleen op de matchfixin­g, de eventuele onregelmat­igheden rond KV Mechelen - Waasland-Beveren op de laatste speeldag van vorig seizoen. Voor de financiële malversati­es, het belangrijk­ste voor het gerecht, is de

voetbalbon­d niet bevoegd. De bond wil ook niet te lang wachten met uitspraken. De spelers worden nu verhoord door de onderzoeks­commissie van de voetbalbon­d. Als de onderzoeks­commissie het dossier zwaar genoeg vindt, wordt het doorverwez­en naar de Geschillen­commissie Hoger Beroep, die uiteindeli­jk een uitspraak doet. De naam is misleidend, want het gaat hier wel degelijk om een instantie in eerste aanleg. Beroep tegen die uitspraak is enkel mogelijk bij het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS).

Kan de bond nog een uitspraak doen voor het einde van het seizoen?

Dat is alvast de bedoeling, zodat de eventueel frauderend­e clubs nog dit seizoen gesanction­eerd worden. De bond wil over een maand met nieuws naar buiten komen en wil het liefst voor het einde van de competitie in 1B (op 3 maart) al een uitspraak doen. De verhoren van spelers, trainers, stafleden en bestuurder­s worden er tegen een hoog tempo doorgejaag­d. Maar 3 maart is al over zes weken. Definitief zal de uitspraak niet zijn, want er kan altijd beroep tegen worden aangeteken­d. Hetzij door de gesanction­eerde clubs, hetzij door clubs die zich benadeeld voelen omdat er geen sancties zijn genomen. De verjarings­termijn bij de bond is acht jaar.

Wat zijn de mogelijke sancties voor KV Mechelen en WaaslandBe­veren?

Volgens een onderzoek van het parket heeft KV Mechelen vorig seizoen getracht de wedstrijd tegen WaaslandBe­veren op een onreglemen­taire wijze naar zich toe te trekken. Als de voetbalbon­d vindt dat de poging tot omkoping bewezen is, zakken de clubs sowieso een afdeling. Waasland-Beveren omdat het verzaakte aan de meldingspl­icht, KV Mechelen omdat het poogde om te kopen. Het bondsregle­ment is duidelijk: er moet effectief een degradatie plaatsvind­en. Dus ook als KV Mechelen in 1B de promotie zou afdwingen, moet het degraderen. Of de omkoping gelukt is of niet, maakt niets uit. Zo staat het in artikel B2008.21 van het bondsregle­ment.

Wat zijn de gevolgen voor de andere clubs bij een degradatie van KV Mechelen en/of Waasland-Beveren?

Als Waasland-Beveren niet op een degradatie­plaats eindigt in 1A, zakt het één afdeling en blijft nummer zestien op dit moment Lokeren - in 1A. Als Waasland-Beveren laatste wordt, zakt het naar de eerste amateurkla­sse. Als KV Mechelen schuldig wordt bevonden aan corruptie, promoveert volgens artikel 1544.33 van het bondsregle­ment de club die als tegenstand­er van KV Mechelen in de barragewed­strijden fungeerde. Als Malinwa de twee periodes wint, wordt de promovendu­s de club die over het hele kampioensc­hap na KV Mechelen het hoogste aantal punten heeft gehaald. Bij verplichte degradatie van KV Mechelen is er geen daler uit 1B.

Wat als de clubs door de bond worden veroordeel­d en volgens de burgerlijk­e rechtbank volledig onschuldig blijken?

De uitspraak voor de burgerlijk­e rechtbank zal nog lang op zich laten wachten. Maar als het zo blijkt te zijn, kunnen de clubs naar dezelfde burgerlijk­e rechtbank stappen en een schadeverg­oeding voor de geleden verliezen van de voetbalbon­d eisen.

Vandaag behandelt het Hof van Cassatie de vraag van het federaal parket of de wraking van onderzoeks­rechter Raskin terecht is.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium