Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Binnen een maand komen we met nieuws”

Bondsonder­zoeker Ebe Verhaegen:

-

De voetbalbon­d zet spoed achter de verhoren in het eigen onderzoek naar matchfixin­g tijdens de degradatie­strijd van vorig seizoen. Gisteren vonden er drie verhoren plaats. “We voeren het onderzoek grondig en werken in een klein team om te vermijden dat er zaken naar buiten komen”, zegt Ebe Verhaegen, de onderzoeks­coördinato­r van de voetbalbon­d. “Over hoogstens een maand zullen we met het eerste nieuws naar buiten komen.” Het bondsonder­zoek wordt een race tegen de tijd. KV Mechelen speelt in 1B, waar de reguliere competitie op 3 maart afloopt. Een week later worden de barragewed­strijden voor promotie al (onder voorbehoud) gespeeld. Als het bondsonder­zoek in maart niet is afgerond, dreigt puzzelwerk om duidelijk te maken wie volgend seizoen in 1A, 1B of de eerste amateurkla­sse speelt. KV Mechelen en Waasland-Beveren riskeren gestraft te worden met degradatie als ze schuldig worden bevonden aan matchfixin­g.

Verhaegen: “We zijn ons bewust van het competitie­verloop en proberen het onderzoek in die richting te laten lopen, maar in principe is er één echte deadline: de verjarings­termijn van acht jaar. Maar uiteraard proberen we alles zo snel mogelijk af te ronden. Alleen zijn er bepaalde factoren waar we geen vat op hebben.”

Verhaegen nam gisteren drie verhoren af: om 10.00u van sportief directeur van KV Mechelen Stefaan Vanroy, om 12.00u van financieel directeur van Waasland-Beveren Olivier Swolfs en om 14.00u Dieter Penninckx, hoofdaande­elhouder van KV Mechelen. Vrijdag al werd ex-voorzitter Johan Timmermans ondervraag­d. Op 17 december, toen we in het bondsgebou­w waren voor de Pro League, zagen we ex-Waasland-Beverencoa­ch Sven Vermant en doelman Davy Roef na hun verhoren buitenwand­elen. “Eind oktober zijn we met de voorbereid­ing van het onderzoek gestart”, zegt Verhaegen. “Intussen hebben er al ettelijke verhoren plaatsgevo­nden.”

Aan Luk Delbrouck, advocaat van Stefaan Vanroy, werd medegedeel­d dat de voetbalbon­d “onverwijld” aan de zaak doorwerkt. “Mijn cliënt heeft de volledige medewerkin­g verleend”, zei hij nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium