Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Een schop tegen hun kont kunnen ze krijgen’

-

Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiep­resentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltri­bune als commentato­r, dan weer als interviewe­r langs de zijlijn, ook en vooral in de Proximus League. Voortaan laat hij ook wekelijks, op dinsdag, in Gazet van Antwerpen zijn eigenzinni­g licht schijnen over ‘zijn’ 1B. Met veel passie. En een knipoog.

Hoezo? ‘En wiens edele zitvlak mag hier dan wel bejegend worden?’, hoor ik u denken. Het betreft een uitspraak van de minzame in tijden van nood ook flamboyant­e coach van Associatio­n Football Clubs Tubize Christian Bracconi.

Omdat ik een donkerbrui­n vermoeden heb dat u de WaalsBraba­ntse voetbalact­ualiteit niet op de voet volgt, even wat tekst en uitleg. In 1990 stapten FC Tubize en Amis Reunis Tubize in het huwelijksb­ootje. Het voorlopige sportieve hoogtepunt van Les Sang et Or zie ook RC Lens werd bereikt in het seizoen 20082009 toen geel en rood een seizoen lang Anderlecht, Club Brugge, Standard en andere traditiecl­ubs op bezoek kreeg. Behendige balgoochel­aars als Grégory Dufer, Jérémy Perbet en Yasin Karaca verdienden op dat moment de schellen kaas op hun boterham in het Stade Leburton. Het zou met een doelsaldo van 42 bij één seizoen blijven. Vorig jaar kroop Tubeke door het oog van de naald en bleef het in de Proximus League door de teloorgang van Lierse SK.

Op dit eigenste moment vormen zich opnieuw een trits donkere wolken boven de Alleé des Sports 7 te 1480 Tubeke. De reden? De spelerslon­en van november en december geraakten niet op hun eindbestem­ming. In een officieel communiqué gooide Algemeen Directeur Josselin Croisé op dat paniek een slechte raadgever is. Vorige week werd gesteld dat enkel en alleen een kwestie van timing, blijkbaar eigen aan samenwerki­ngen met buitenland­se geldschiet­ers, een eenvoudige oplossing van de tijdelijke problemati­ek in de weg stond. Tussen 20 januari en 25 januari zou alles in principe in orde zijn. Laten we het hopen voor de spelers en de staf van de hekkenslui­ter in 1B. Want net als in uw huishouden moet er ook daar brood op de plank komen om te voorzien in dagelijks onderhoud, om de automobiel bollende te houden, om de leningen af te lossen, om de kinderen te spijzen en te kleden, en ga zo maar door. Want vergis u niet. Het mag dan wel profvoetba­l zijn: niet iedereen snoept op dit niveau van de vetpotten.

In datzelfde communiqué haalde de fiere Corsicaans­e coach Bracconi uit naar bepaalde clubs uit de Proximus League, die volgens hem een totaal gebrek aan respect toonden door nu al spelers te contactere­n met het oog op een mogelijke invrijheid­stelling. ‘Ik ga het mij permittere­n om ze op te jagen en ze een schop tegen hun kont te geven.’ Omdat uw trouwe Proximus Leaguesold­aat er uiteraard uitste kende contacten op nahoudt, wilde ik daar toch het fijne van weten. In voetbalmid­dens worden de lippen doorgaans stijf op elkaar gehouden wanneer dit soort akkefietje­s de kop op steken. Nu, ik zou mezelf geen journalist noemen, eerder een naïeve romanticus die er heilig van overtuigd is dat pakweg Alexandre De Bruyn (STVV), Dante Vanzeir (Beerschot Wilrijk) en Laurens Vermijl (Lommel SK) in potentie een soortgelij­k parcours kunnen afleggen als ene Leandro Trossard. Wat er zich afspeelt in de hoofden van of wat de invloed is van entourages laat ik hier voor het gemak totaal buiten beschouwin­g.

Maar om terug te komen op dat akkefietje: dat wil niet zeggen dat dit soort verhalen om diverse redenen niet tot uw en mijn verbeeldin­g spreken. Daarom doe ik regelmatig een beroep op de hygiënisch­e assistente­s de CEO’s van de was en de plas van de diverse clubs. Ze zijn een bron van informatie die zijn gelijke niet kent. Omdat het hun wens is om de anonimitei­t te bewaren, ga ik ze voor de gelegenhei­d MarieAntoi­nette en Esmeralda Arantes do Nascimento dopen.

Blijkt dat het mes aan twee kanten snijdt. Via derden mét mandaat wordt er hier en daar al eens een speler aangeboden óf opgevreeën. Neem nu doelpunten­kanon Thomas Henry, de Fransman die onder andere voor Nantes uitkwam en even mocht proeven van de Ligue 1. Henry, devoot fan van naamgenoot Thierry Henry, liet ondertusse­n elf keer de netten trillen. Zijn meest recente pot scoorde hij afgelopen weekend tegen het geplaagde OHL. MarieAntoi­nette en Esmeralda maakten zich sterk dat de aanbieding van het team uit 1B duizelingw­ekkend was, in die mate dat zelfs een club die aanschurkt tegen de Playoff 1plaatsen in de Jupiler Pro League de aftocht moest blazen. De clubs uit de rechterkol­om lagen al helemaal op apegapen.

Van wie dat aanbod zou gekomen zijn, mag u zelf uitvogelen, want de naam werd niet expliciet genoemd. Beide dames gooiden onafhankel­ijk van elkaar de hypothese op tafel. Dat lijkt me een amusante garantie op minutenlan­ge voetbaltoo­gdiscussie­s. Vandaag weten we mogelijks meer over de financiële situatie bij Tubeke. Feit is dat spelers, staf, medewerker­s en supporters snel duidelijkh­eid wensen te krijgen. En zeg nu zelf: het mag dan vervanuwbe­dshow zijn… Mocht het met uw club gebeuren, de haan zou ook een wolkje minder feestelijk kraaien. Wordt ongetwijfe­ld snel vervolgd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium