Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geluk bij een ongeluk

Nafi Thiam paar weken out met kuitblessu­re, maar WK dit seizoen pas in het najaar

-

Het seizoen is slecht begonnen voor Nafi Thiam, met een kuitblessu­re die haar tot zes weken revalidati­e kan kosten. Een uitzonderl­ijk geluk bij een ongeluk: dit jaar vindt het hoogtepunt van het seizoen niet in de zomer? maar eenmalig pas in het najaar plaats.

Een week vroeger dan voorzien is Nafi Thiam terug van haar stage in het zomerse Zuid-Afrikaanse Stellenbos­ch. Sinds een dikke week is ze geblesseer­d aan de kuit. Thiam was de voorbije jaren op de sukkel met haar elleboog (in de aanloop naar en ook na Rio 2016), ondervond vorig seizoen hinder van een knieblessu­re en een insectenbe­et maar nu mist ze voor het eerst in haar carrière een internatio­naal kampioensc­hap wegens een blessure, het EK indoor in Glasgow. Ze heeft bovendien een scheur in haar linkerkuit. Haar linkerbeen is ook haar afzetbeen, dat sowieso zwaarder wordt belast dan het andere been bij een discipline als bijvoorbee­ld het hoogspring­en. De revalidati­e wordt geraamd op zes weken, en dat is niet min. Om alle risico’s uit te sluiten, laat Thiam mogelijk de zevenkamp van Götzis schieten, dat officieuze WK in mei dat ze altijd als test gebruikt voor een internatio­naal kampioensc­hap in de zomer.

Dat lijkt allemaal behoorlijk dramatisch, maar het lijkt erger dan het is. In tegenstell­ing tot andere seizoenen vindt het internatio­nale kampioensc­hap, in dit geval het WK, niet in de zomer plaats. Het WK wordt georganise­erd in het Qatarese Doha eind september, om zo de zomerhitte te vermijden. Dat geeft Thiam de ruimte – de weken die ze nu mist – om toch deftig op te bouwen. Bovendien heeft ze met de meerkampme­etings van Talence (22 juni) of Ratingen (13 juli) twee alternatie­ven op een test-met-concurrent­ie. Het zou een atypische opbouw zijn, maar dan wel in een atypisch atletiekja­ar. Een geluk bij een ongeluk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium