Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een herdenking doe je uit respect

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Waarom heeft geen enkele schepen of ambtenaar, geen enkel gemeentera­adslid, geen enkele instantie of organisati­e eraan gedacht om even stil te staan bij de grote gasontplof­fing die precies een jaar geleden drie huizen op de Antwerpse Paardenmar­kt wegblies? Waarom vond niemand het nodig om uit respect voor de slachtoffe­rs en hun nabestaand­en, voor de mensen die hun huis zijn kwijtgeraa­kt, een kleine herdenking op poten te zetten? Omdat er geen terroriste­n of andere daders in het spel zijn? Omdat er máár twee slachtoffe­rs gevallen zijn? We herdenken zoveel, en vaak met zo veel emotie, maar deze ramp is in één jaar tijd in de vergetelhe­id geraakt.

Nochtans kreeg de Paardenmar­kt een jaar geleden alle aandacht: van de premier, de koning, de gouverneur, de burgemeest­er en alle Vlaamse media. De solidarite­it met de slachtoffe­rs, maar ook met de studenten in de buurt die hun kot niet meer binnen konden en de omwonenden die ineens in een huis zonder ramen zaten, was hartverwar­mend. Daarna ontstond nog een bitsige discussie tussen Tom Meeuws (sp.a) en het stadsbestu­ur over de controle op de kwaliteit van woningen in Antwerpen. Er was sprake van een personeels­tekort en onvoldoend­e kwaliteits­bewaking. Die discussie heeft gelukkig ergens toe geleid. In het nieuwe Antwerpse bestuursak­koord is opgenomen dat verhuurder­s voortaan een conformite­itsattest moeten hebben van de woning die ze verhuren. Er worden nu zelfs privéfirma’s ingezet om iedere woning zo snel mogelijk van zo’n attest te voorzien. Intussen maalde in stilte de gerechteli­jke molen. Het onderzoek is afgerond, maar een behandelin­g van de zaak voor de raadkamer is pas voor “over enkele maanden”. De administra­tie gaat al niet veel sneller. Pas in oktober – tien maanden na de ontploffin­g – kregen de bewoners een officiële brief dat hun woning onbewoonba­ar was verklaard. Het puin in het gapende gat waar vroeger drie huizen stonden, is nog altijd niet geruimd.

Is het daarom dat de officiële instanties liever geen herdenking hielden? Omdat er na een jaar niet zo heel veel opbeurends te vertellen is? Heeft een herdenking pas zin als je kunt zeggen: kijk eens hoe goed we het sindsdien gedaan hebben? Het is verre van fraai dat de slachtoffe­rs nog altijd wachten op de gerechteli­jke en administra­tieve afhandelin­g van deze ramp, maar een herdenking dient niet om jezelf op de borst te kloppen. Een herdenking is een vorm van respect voor mensen die geleden hebben. En dat respect had in dit geval wat groter mogen zijn.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium