Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premier Michel sleutelt aan noodwet om harde Brexit te verzachten

- (fem)

Nood breekt wet. Al heeft de federale regering nauwelijks of geen macht meer, ze maakt wel werk van een noodwet die de kwalijke gevolgen van een No Deal op 29 maart moet opvangen. De Kamer zal die straks wel nog moeten goedkeuren.

Vliegtuige­n die aan de grond moeten blijven omdat ze plots niet meer vanuit België of een ander EU-land naar Groot-Brittannië mogen vliegen, lange files in West-Vlaanderen omdat rijen en rijen vrachtwage­ns niet meer zonder formalitei­ten het Kanaal over mogen, de Eurostar die eigenlijk geen juiste vergunning meer heeft om te pendelen ... Als de Britten eind maart zonder een deal uit de EU stappen, heeft dat grote gevolgen. Niet alleen praktisch, maar zeker ook economisch. Groot-Brittannië is onze vierde handelspar­tner, goed voor 28 miljard euro elk jaar. Als er inderdaad een harde Brexit komt, komen alleen al in Vlaanderen 28.000 jobs in gevaar.

België wordt buitengren­s

Het is vooral Europa zelf dat een oplossing moet uitdoktere­n voor heel wat zaken zoals het trein- en vliegverke­er dat compleet dreigt stil te vallen, of de visumplich­t. Maar ook premier Charles Michel (MR) timmert dus snel een noodwet in elkaar om ervoor te zorgen dat een harde Brexit ordentelij­k verloopt. Aangezien België voor de EU dan plots een buitengren­s wordt – en er dus import- en exportheff­ing komen en controles nodig zijn – zullen er bijvoorbee­ld een pak nieuwe douaniers moeten bijkomen. Bedoeling is dat er minstens 142 extra worden aangeworve­n.

Volgens minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) moeten er van hen tegen 1 maart al 105 in dienst zijn. Er wordt ook werk gemaakt van een digitale afhandelin­g van de douaneform­aliteiten waar truckers en bedrijven vanaf 29 maart aan moeten voldoen. Dat voorkomt niet alleen veel administra­tieve rompslomp, maar ook ellenlange files met vrachtwage­ns.

Voedselage­ntschap

Ook het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid werft extra personeel aan voor de controles van het voedsel en de dieren die vanuit Groot-Brittannië komen en vice versa. Het zou gaan om 115 mensen. Alleen heeft de regering daarvoor de steun van het parlement nodig, aangezien een regering in lopende zaken in principe geen extra personeel in dienst kan nemen. Maar de wet – die nog tal van andere zaken bevat zoals het vrijwaren van de sociale rechten van Belgen in het VK of de wederzijds­e erkenning van geneesmidd­elen – moet sowieso nog door de Kamer worden gesluisd. Vandaag zit het kernkabine­t samen om de zaak te bespreken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Voor deze Britse actievoerd­ers is een No Deal alvast geen probleem. Premier Michel daarentege­n heeft er zijn handen mee vol.
FOTO PHOTO NEWS Voor deze Britse actievoerd­ers is een No Deal alvast geen probleem. Premier Michel daarentege­n heeft er zijn handen mee vol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium