Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel kmo’s zullen handel met Verenigd Koninkrijk simpelweg stopzetten”

Brexit of niet, kleine bedrijven zijn niet klaar

-

Een harde of een zachte Brexit: heel wat bedrijven, en vooral kmo’s, zijn nog niet klaar voor de eventuele nieuwe grens. Dat zegt Alfaport, de koepel van Antwerpse private havenbedri­jven.

actieplann­en, workshops en informatie­sessies zijn heel wat bedrijven – ook in het Antwerpse – nog niet of onvoldoend­e voorbereid op een mogelijke Brexit. “De logistieke dienstverl­eners zijn klaar, maar er is nog veel werk bij bedrijven die nog nooit met douaneform­aliteiten te maken hebben gekregen”, zegt Stephan Vanfraeche­m, directeur van Alfaport. “Zeker in de kmo-sector, die heel wat uitvoert, wordt het Verenigd Koninkrijk plots een ‘derde land’.”

Geen handel meer met VK

Vorige week bleek dat nog heel wat bedrijven zelfs nog geen noodzakeli­jk klantennum­mer (EORI-nummer) bij de douane hebben aangevraag­d. Zo’n 5.000 nummers zijn aangevraag­d, maar dat zouden er eigenlijk 25.000 moeten zijn. Heel veel bedrijven doen slechts sporadisch zaken met het VerOndanks enigd Koninkrijk. De douane vermoedt dat wie weinig handel drijft met het VK, dat simpelweg niet meer zal doen.

Douaniers voor Antwerpen

Het blijft ook afwachten of de Antwerpse douane klaar zal zijn. Volgens Vanfraeche­m zijn er 141 extra douaniers bevestigd, maar is dat aantal wellicht te laag.

“In Nederland zou het om achthonder­d tot negenhonde­rd mensen extra gaan, een pak meer dan hier. Bovendien is de vraag waar je ze gaat inzetten. Relatief gezien is de handel met het VK voor Zeebrugge veel belangrijk­er, maar in absolute aantallen is Antwerpen ongeveer even groot. Ik hoop dat de douane dus ook voldoende personeel in Antwerpen inzet.”

Wat een Brexit op het terrein kan betekenen, is niet duidelijk. “Je kan problemen krijgen als zendingen niet vrijgegeve­n worden. Het kan gebeuren dat er ter hoogte van terminals of aan scanners lange wachtrijen komen te staan, zeker als er onvoldoend­e personeel is voor de extra prestaties”, zegt Stephan Vanfraeche­m.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium