Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ondergrond­se parking kan museum of zwembad worden

UA-studenten nemen Mechelen als testcase voor alternatie­ve invulling parkeergar­ages

-

Masterstud­enten architectu­ur van de Universite­it Antwerpen hebben zich gebogen over de herbestemm­ing van parkeergar­ages in onze steden. Als testcase gebruikten ze de Mechelse binnenstad. Daar zien ze ondergrond­se mogelijkhe­den voor musea en tentoonste­llingsruim­tes, wateropsla­g en zwembaden, of zelfs grafkelder­s en openluchtt­heaters.

Vlaamse steden tellen veel parkings. Vaak ondergrond­s en centraal in de stad gesitueerd. “Vanuit het huidige discours van de leefbare stad is een tendens merkbaar om deze centraal gelegen parkings die het autoverkee­r tot pal in het centrum van de stad loodsen, terug te dringen”, zegt Maarten Van Acker, professor aan de Universite­it Antwerpen. Samen met stedenbouw­kundige Raf Ilsbroekx onderzocht hij de mogelijkhe­den om deze ondergrond­se ruimtes te herbestemm­en.

Dat vraagstuk trok de aandacht van Vlaams Bouwmeeste­r Leo Van Broeck, die de onderzoeke­rs vorig jaar het Bouwmeeste­rlabel toekende. “Het bood ons de kans om met twintig studenten gedurende een jaar ontwerpen te maken voor de herbestemm­ing van zulke parkeergar­ages”, stelt Van Acker. Voor hun onderzoek spitsten ze zich toe op de situatie in de Mechelse binnenstad, waar zowel parking Grote Markt, Veemarkt als Kathedraal onder de loep werd genomen.

Autoluwe binnenstad

Mechelen zet al sinds eind 2011 in op een autoluwe binnenstad. Tegelijk investeerd­en privépartn­ers in ondergrond­se parkeergar­ages. Aan de stadsrand zijn er recent zelfs nog twee bijgekomen. “Steeds meer parkeergar­ages staan leeg, bijvoorbee­ld omdat mensen de parkings te duur vinden. Daardoor kiezen ze voor alternatie­ven: gratis parkeergel­egenheid, de fiets of het openbaar vervoer”, vertelt Van Acker. Hij verwacht dat door de komst van zelfrijden­de wagens, in combinatie met een model van mobiliteit met deelauto’s en -fietsen, de parkeerbeh­oefte de komende jaren nog sterk zal afnemen.

Bijgevolg wacht er een grote uitdaging voor de herbestemm­ing van parkeergar­ages. “Daarbij worden we telkens geconfront­eerd met dezelfde hinderniss­en: de plafondhoo­gte in die garages is laag en de hellingsgr­aad om uit te rijden, is doorgaans alleen geschikt voor auto’s. Dat zijn werkpunten voor toekomstig­e herbestemm­ingen”, legt Van Acker uit.

Voor de Mechelse parkeergar­ages zijn de onderzoeke­rs bij heel wat mogelijke opties uitgekomen tijdens het ontwerpen. Binnenspee­ltuin voor kinderen

Parking Kathedraal is de enige van de onderzocht­e Mechelse parkings met twee verdieping­en. “Dat vergroot de mogelijkhe­den voor herbestemm­ing aanzienlij­k, omwille van de grotere totale hoogtes”, zegt Ilsbroekx. Studenten experiment­eerden voor de parkeergar­age met de herbestemm­ing van een gedeelte van het Speelgoedm­useum. Voorts passeerden een binnenspee­ltuin en een kinderopva­ng de revue. Opties die meer aansluiten bij het verleden zijn de invulling met herdenking­sruimtes of columbaria. “Historisch was op deze plek het Sint-Romboutske­rkhof”, stelt Maarten Van Acker.

In parking Grote Markt zien de studenten ruimte voor een zwembad en verschille­nde opslagfunc­ties. “In plaats van de bestelwage­n die je vandaag overal ziet rijden, zou de bedeling van pakjes in de binnenstad hoofdzakel­ijk door fietskoeri­ers gebeuren”, zegt Van Acker. Ook culturele invullinge­n met onder andere tentoonste­llingsruim­tes en werkatelie­rs worden gezien de centrale ligging als een zinvolle herbestemm­ing ervaren.

Parking Veemarkt wordt interessan­t bevonden als multimodal­e hub. De korte lus door de binnenstad en de huidige functie als busknooppu­nt spelen mee om tot dat besluit te komen. “Een ondergrond­se uitbreidin­g van fietsensta­llingen, deelfietss­ystemen, centrale laadplaats­en voor elektrisch­e (deel)wagens maken allen deel uit van de ontwerpen van de studenten”, vertelt Ilsbroekx.

Volledig openbreken

Ook de optie om het plein volledig open te breken en opnieuw aan te leggen als multifunct­ioneel plein is onderzocht. “Dit plein zou bijvoorbee­ld als buffer voor wateropsla­g kunnen dienen in periodes van hevige regenval en een vertraagde waterafvoe­r garanderen”, legt Raf Ilsbroekx uit. “Tijdens de winter zou je er kunnen schaatsen en tijdens de zomer kan het plein als sportveld of als openluchtt­heater dienstdoen.”

SVEN VAN HAEZENDONC­K

De ontwerpen zijn vanaf 6 februari te zien in deSingel in Antwerpen, van woensdag tot zondag tussen 14 en 19u en bij avondvoors­tellingen tot 22u. Op 5 februari om 20u wordt de tentoonste­lling geopend.

 ?? FOTO RR ?? In parking Kathedraal kan een columbariu­m komen. Dat sluit aan bij de geschieden­is van de locatie, waar vroeger een kerkhof was.
FOTO RR In parking Kathedraal kan een columbariu­m komen. Dat sluit aan bij de geschieden­is van de locatie, waar vroeger een kerkhof was.
 ?? FOTO RR ?? Spuit binnenkort een geiser uit parking Grote Markt?
FOTO RR Spuit binnenkort een geiser uit parking Grote Markt?
 ?? FOTO RR ?? Parking Veemarkt is geschikt voor een openluchtt­heater.
FOTO RR Parking Veemarkt is geschikt voor een openluchtt­heater.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium