Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oorlogstaa­l of peptalk?

“Troepen mobilisere­n”, “naar het front”, “bolwerk Vlaanderen verdedigen”

-

Peter Van Aelst Professor politieke communicat­ie UAntwerpen

“Bart De Wever wil duidelijkh­eid brengen voor z’n achterban en weet goed wat hij doet. Net zoals hij weet dat de Vlaming niet houdt van Amerikaans­e toestanden.”

“Oorlogstaa­l”, zo noemt Kris Peeters (CD&V) het woordgebru­ik waarmee N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag drie lijsttrekk­ers voor de verkiezing­en in mei bekendmaak­te, en zichzelf kandidaat stelde voor het Vlaams minister-presidents­chap. Al “gingen de Antwerpse verkiezing­en er véél harder aan toe”, vindt communicat­ie-expert Fons Van Dyck. “Deze oppeppende praat hoor je ieder weekend in de kleedkamer van een sportclub.”

“De reconquist­a (Spaans voor

‘herovering’, red.) is aangekondi­gd, de PS heeft de bedoeling de macht terug te veroveren.” Zo begon De Wever eergistere­n de speech waarin hij aankondigd­e het stadhuis te verlaten indien de kiezer hem de kans zou geven Vlaams minister-president te worden. “Wij zullen het bolwerk Vlaanderen verdedigen.”

Vicepremie­r Kris Peeters, tot voor kort nog bitsig tegenstand­er van De Wever in de race naar het Antwerpse burgemeest­erschap, ziet in dit woordgebru­ik regelrecht­e “oorlogstaa­l”.

“N-VA heeft een vijand nodig om haar verkiezing­scampagne op gang te trappen”, zegt hij. “Daar gaan wij niet in mee.”

Zijn partijgeno­ot en ex-premier Herman Van Rompuy verwoordde het zo op Twitter: “Hoe een intern lijstprobl­eem omdraaien tot een externe dreiging? De vijand staat immers aan de deur. De boodschap is dan: zoek beschuttin­g bij mij. Die truc is vandaag weer toegepast.”

Achterban mobilisere­n Communicat­ie-expert Fons Van Dyck nuanceert en minimalise­ert de uitspraken van zowel Peeters als De Wever. “Dit soort taalgebrui­k

is typisch voor het mobilisere­n van de eigen achterban en niet alleen voorbehoud­en voor politieke middens”, zegt hij. “Ieder weekend hoor je dezelfde praat in de kleedkamer van de lokale voetbalclu­b voor ze het veld oplopen. Dit is opjuttende taal voor de partijlede­n en zit ingebakken in de stijl van De Wever.”

Professor politieke communicat­ie Peter Van Aelst (UAntwerpen) ziet N-VA vooral als een hecht blok naar de kiezer trekken. “Als we De Wever mogen geloven, geeft hij zijn eigen hoogste goed, het burgemeest­erschap, op voor de partij. Hoe hij dat aan de man brengt, is strak geregissee­rd. Dit oorlogstaa­l noemen is overdreven. Hij mag dan wel niet langer de grote ‘verbinder’ zijn van enkele weken geleden, hij klinkt niet harder dan anders.”

Volgens Van Dyck ging het er enkele maanden geleden dan ook véél agressieve­r aan toe, toen Open Vld-kopman Philippe De Backer zijn N-VA-rivaal “emotioneel ongeschikt” noemde om Antwerpen te leiden en de verkiezing­scampagne persoonlij­k werd, onder meer met de hele heisa rond Peeters’ verblijfpl­aats. “Dat waren Trumpiaans­e toestanden”, zegt Van Dyck. “Deze zogenaamde oorlogstaa­l is universeel en tijdloos.”

Glashelder met een kwinkslag

Nadat De Wever zowat heel Antwerpen met verstommin­g sloeg en aankondigd­e dat hij zijn sjerp mogelijk vroegtijdi­g doorgeeft, postte N-VA op sociale media een foto waarop hun voorzitter op de troon van Game of Thrones zit, met het opschrift “Brace yoursel

ves, Bartje is coming”.

“Hier moet de partij veel harder mee oppassen”, vindt Van Dyck. “De Vlaming heeft altijd een boontje voor de underdog en dit soort beelden kan je moeilijk van enige nederighei­d betichten. De Wever stelt zich keizerlijk voor en maakt van zichzelf de inzet van de verkiezing­en. Of je bent voor, of je bent tegen. In combinatie met zijn typische Latijnse uitspraken, die hem gezag geven, komt dit bijna imperialis­tisch over.”

Van Aelst focust vooral op het woord ‘Bartje’. “Als N-VA daar

‘Bart De Wever is coming’ schrijft, komt dat veel harder over. Nu maken ze hun boodschap glashelder, maar met een kwinkslag. Net zoals tijdens de persconfer­entie ook hier en daar een grapje te horen was (zoals hoe Jan Jambon bijvoorbee­ld ‘vergat’ te vermelden dat hij kandidaat-premier is, red.). De Wever wil duidelijkh­eid brengen voor z’n achterban en weet goed wat hij doet. Net zoals hij weet dat de Vlaming niet houdt van Amerikaans­e toestanden.”

 ?? FOTO'S RR ?? Voor NVA is de verkiezing­scampagne ook op de sociale media begonnen. Al lokt het taalgebrui­k daar meteen ook reactie uit van andere politici.
FOTO'S RR Voor NVA is de verkiezing­scampagne ook op de sociale media begonnen. Al lokt het taalgebrui­k daar meteen ook reactie uit van andere politici.
 ?? ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium