Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ouders kiezen voor onze school, maar ze hangen af van loting”

Schooldire­cties uiten kritiek op verplichte deelname aan digitaal platform Meld Je Aan

- JAN STASSIJNS

Directies van verschille­nde secundaire scholen in de stad Antwerpen zijn niet te spreken over hun verplichte deelname aan Meld Je Aan (MJA). “Wij deden vorig jaar niet mee en hadden geen kampeerder­s”, zegt Cécile Veraert van het OLVcollege. “Ouders kozen specifiek voor ons project, maar dat kan nu niet meer. Het hangt af van loting.”

Meld Je Aan is een online aanmelding­ssysteem voor het eerste jaar van het middelbaar onderwijs. Vorig schooljaar waren de Antwerpse scholen niet verplicht om deel te nemen. Dit jaar wel, zonder uitzonderi­ng. Dat werd beslist op de algemene vergaderin­g van het lokaal overlegpla­tform secundair onderwijs, waar alle onderwijsp­artners in vertegenwo­ordigd zijn. De verplichti­ng valt bij heel wat schoolbest­uren in slechte aarde. Sommige directies voelen zich onder druk gezet, omdat ze slechts drie dagen voor de vergaderin­g op de hoogte waren gebracht van de stemming.

Het Xaveriusco­llege in Borgerhout gaat bekijken of de stemming juridisch bindend is en of de gemaakte afspraken dus gevolgd moeten worden.

Randgemeen­ten

Cécile Veraert, algemeen directeur van het Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege in Antwerpen, wacht de raad van bestuur af. Toch is ook zij niet blij met de verplichti­ng. “Dit geeft ons geen enkele vrijheid meer”, zegt ze. “Wij hebben vorig jaar niet deelgenome­n aan MJA en er is aan onze school niet gekampeerd. Het is dus niet zo dat er overal waar er fysiek ingeschrev­en wordt, ook effectief wachtrijen staan. Het gaat ons om de bewuste keuze die ouders en hun kinderen maken voor ons project. In een systeem als MJA kunnen ouders die keuze maken, maar hangen ze af van loting.”

“Ook de scholen in de randgemeen­ten spelen een rol”, gaat Veraert verder. “Je moet eens proberen uit te leggen, in eender welke sector, dat twee gelijkaard­ige bedrijven, op nog geen 10 kilometer van elkaar, fundamente­el andere rechten hebben. Het ene bedrijf mag appelen verkopen vanaf 4 maart. Het andere bedrijf mag niets doen tot 10 mei. Dat is toch absurd?”

Veraert verwijst naar de inschrijvi­ngsdata, die in de randgemeen­ten veel vroeger liggen. Zij moeten geen rekening houden met de opgelegde inschrijvi­ngsdata van de MJA-scholen. Die inschrijvi­ngsdatum ligt later, omdat de aanmelding­speriode eraan voorafgaat.

Eind 2018 zou een nieuw onderwijsd­ecreet gestemd worden in het Vlaams

Cécile Veraert Onze-LieveVrouw­ecollege

“Je moet in eender welke sector eens uitleggen dat twee gelijkaard­ige bedrijven, op nog geen 10 kilometer van elkaar, fundamente­el andere rechten hebben. Het ene bedrijf mag appelen verkopen vanaf 4 maart. Het andere bedrijf mag niets doen tot 10 mei. Dat is toch absurd?”

Parlement, dat de inschrijvi­ngen voor heel Vlaanderen zou regelen. Maar dat is uitgesteld, door een belangenco­nflict van de Franstalig­en.

Kris Smout, algemeen directeur van Pulhof in Berchem, betreurt dat het onderwijs een politiek spelletje geworden is. “We zijn geen voorstande­r van MJA, maar zullen ons collegiaal neerleggen bij de beslissing”, zegt Smout. “Deze beslissing jaagt heel wat scholen op kosten, want de brochures lagen al klaar. Die moeten nu allemaal aangepast worden.”

Eric Boels, voorzitter van het lokaal overlegpla­tform secundair, benadrukt dat de beslissing bindend is.

Antwerps onderwijss­chepen Jinnih Beels (sp.a) is blij met de beslissing van het overlegpla­tform. “Meld je Aan is het meest eerlijke systeem voor iedereen”, zegt ze. “Het is goed nieuws dat, ondanks het uitblijven van het Vlaamse decreet, de inschrijvi­ngen in Antwerpen geregeld zijn.”

 ?? ?? Het Pulhof in Berchem legt zich neer bij de beslissing. “Maar ze jaagt ons wel in de kosten.”
Het Pulhof in Berchem legt zich neer bij de beslissing. “Maar ze jaagt ons wel in de kosten.”
 ?? FOTO PATRICK DE ROO FOTO WALTER SAENEN ?? Het Xaveriusco­llege in Borgerhout onderzoekt of de beslissing bindend is. Dat is ze, volgens het LOP.
FOTO PATRICK DE ROO FOTO WALTER SAENEN Het Xaveriusco­llege in Borgerhout onderzoekt of de beslissing bindend is. Dat is ze, volgens het LOP.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium