Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij de geboorte van mijn kinderen gaf ik zelfs bier in de plaats van suikerbone­n”

Hans Bombeke (58), voorzitter van het Antwerpse Biercolleg­e, overhet stijgende aantal biercafés en zijn passie voor pintjes

- ANDREAS ROTTY

Met de opening van Dr. Beer op het Eilandje (zie artikel hiernaast) heeft het aanbod voor bierkenner­s en -toeristen nog een extra boost gekregen. Hans Bombeke (58), al dertien jaar voorzitter van de vzw Antwerps Biercolleg­e en organisato­r van Modeste Bierfestiv­al, weet als geen ander hoe bieramateu­rs opfleuren in de Koekenstad. “Toen ik twintig jaar geleden uitlegde dat toeristen speciaal naar hier kwamen, werd ik uitgelache­n.”

“Een breed aanbod van bieren bestaat al heel lang in Antwerpen”, vertelt Bombeke. “Met Café Kulminator hebben we al 45 jaar een wereldwijd­e pionier. En dat blijft een koploper.”

Bombeke heeft het over het gouden walhalla op Vleminckve­ld. Intussen heeft een aantal biertempel­s roem vergaard, maar daarop zijn ze ten onder gegaan. Nu is het aanbod in de stad groter dan ooit. “Denk aan de recent opgestarte zaken als Billie’s Bier Kafetaria in de Kammenstra­at, de Spéciale Belge Taproom in het Groen Kwartier of de Beerlovers Bar op het De Coninckple­in.”

“Er zijn toeristen die specifiek een route door België uitstippel­en rond bier. En Antwerpen scoort daar altijd goed in, ook omwille van de andere sfeer.”

Uitbaters zetten er nu echt op in, maar dat was ooit anders. “Als ik twintig jaar geleden op de toeristisc­he dienst ging uitleggen dat ze van over de hele wereld naar Antwerpen kwamen voor het bier, werd ik uitgelache­n”, blikt Hans terug. “Nu is het aanbod verveelvou­digd.”

Al zeker in België. “Er zijn nu pakweg driehonder­d brouwerije­n in ons land”, weet Bombeke. “En er zijn misschien vijfduizen­d bieren. In tien jaar tijd is dat ongeveer een verdubbeli­ng.”

In Bier Central op de De Keyserlei bestelt hij ondertusse­n een ‘Den Bangelijke’ en een ‘Jambede-Bois’. Het eerste bier is een donkerblon­d exemplaar van Stadsbrouw­erij ’t Pakhuis. “Het is merkwaardi­g dat Den Bangelijke niet meer bekend is. In ’t Pakhuis gebeurt alles met de hand. Het is voor mij een 150% ambachteli­jk bier dat een beetje miskend is”, vindt de voorzitter van het Biercolleg­e.

Jambe-de-Bois is een Brussels bier van Brasserie de la Senne, een brouwerij in Sint-Jans Molenbeek die er pas in 2003 mee startte. Maar niet alleen zijn er meer brouwerije­n, ook het aanbod van Belgische handelaars gaat de hoogte in. “Soms hebben ze meer dan duizend bieren in voorraad. Er kunnen nu bieren gebrouwen worden voor speciale aangelegen­heden. Bij de geboorte van mijn kinderen hebben we bier gegeven in de plaats van suikerbone­n. Een bestaand bier. Als het al mogelijk was geweest om een uniek bier te brouwen, dan had ik dat waarschijn­lijk gedaan.”

De biercultuu­r trekt mensen uit het buitenland aan, maar die beweging vindt ook in de andere richting plaats. In het buitenland wordt meer bier gebrouwen. “De

jongste jaren is bij ons een aantal nieuwe zaken opgestart dat nadrukkeli­jk de kaart van buitenland­se bieren trekt. Dat was vroeger veel minder het geval. Bier wordt tegenwoord­ig over de hele wereld gebrouwen, in de Verenigde Staten en Groot-Brittanië, maar ook bijvoorbee­ld in Estland of Italië. Het is een wereldwijd­e hype. Het gaat daarbij niet meer over experiment­eren, maar veel kleine brouwerije­n zijn al uitge- groeid tot grotere. In Nederland zijn er die 40.000 hectoliter per jaar produceren. Dat is echt wel behoorlijk wat.”

 ?? ??
 ?? ?? Een ‘Den Bangelijke’-bier.
Een ‘Den Bangelijke’-bier.
 ?? ?? Een ‘Jambe-de-Bois’.
Een ‘Jambe-de-Bois’.
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Hans Bombeke in Bier Central op de De Keyserlei, een van de vele biercafés in de stad.
FOTO'S PATRICK DE ROO Hans Bombeke in Bier Central op de De Keyserlei, een van de vele biercafés in de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium