Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huisvuilka­akslag

- Patrick Vincent

Deze stad is gebouwd op polariseri­ng. We zijn ondertusse­n vertrouwd met de open oorlog tussen rechts en links, de vooroordel­en tussen autochtone­n en allochtone­n, de animositei­t tussen rood-wit en paarswit en het superiorit­eitsgevoel van de geboren stedeling tegenover de inwijkelin­gen van de parking. Veel te lang veronachtz­aamd is echter het wantrouwen tussen de lui van binnen en die van buiten de Ring.

Gisteren kwam die breuk nog maar eens schrijnend tot uiting in de middagreft­er van uw krant. Enkele collega’s die extra muros wonen, schrokken zich bijna een bloeduitst­orting toen ze tijdens de lunch ontdekten dat al het huisvuil intra muros élke week werd opgehaald. “Wáááát ???? ” riepen twee stamboek Deurnenaar­s. Bij hen, buiten de 19de eeuwse stadswalle­n, is er een tweewekeli­jkse beurtrol voor pmd-zakken en papier. Hun verbazing evolueerde al snel tot schuimbekk­ende razernij. Ze liepen rood aan en spuwden verongelij­kte slogans: “Discrimina­tie! Kaakslag voor de democratie! Iedereen gelijk voor de wet! Wij gaan naar de top! Wie is er tegenwoord­ig schepen van vuilzakken? Zijn nummer! Nú!”

We zouden ons nooit druk gemaakt hebben over het frequentie­verschil in de stedelijke huisvuilop­haling als die ene sympathiek­e Wilrijkena­ar op de vloer, een jonge vrijgezel met een – naar wordt gefluister­d – onstuimig privéleven, niet had geklaagd dat hij net aan zijn derde blauwe zak had moeten beginnen, terwijl het pmd-afval pas volgende week wordt opgehaald. “Want zakken vol lege Cara-blikken beginnen écht wel te stinken als je op een appartemen­tje woont”, zei hij tussen neus en lippen. Waarop wij, wekelijks bediende

intramuren­en, hem carrément in zijn gezicht uitlachten met de stedelijke huisvuilon­gelijkheid.

Maar net zoals de mannen van den Dam en de mannen van de Schoolplak zich vroeger na een aflap gezamenlij­k tegen de flikken keerden, vonden ook wij snel gemeenscha­ppelijke slachtoffe­rs, in de vorm van voortreffe­lijke collega’s uit Lier en Herentals. Zij meldden dat bij hen zelfs het restafval pas om de twee weken wordt opgehaald. “Als wij mosselen willen eten, timen wij dat altijd een of twee dagen voor de vuilkar komt.” Dat vonden álle Antwerpena­ars ongehoord. Om de twee weken! En dan zeggen ze dat de stad stinkt.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium