Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad Antwerpen krijgt twee burgemeest­ers

Vragen over titelvoere­nd en waarnemend burgemeest­er

-

Is een waarnemend burgemeest­er ook baas van de politie? Moet die de eed afleggen bij de gouverneur? En behoudt de titelvoere­nd burgemeest­er zijn burgemeest­erswedde? We zochten het voor u uit.

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) trekt de Vlaamse kieslijst van zijn partij. De kans is groot dat hij de nieuwe Vlaamse minister-president wordt. Dit is een functie die niet mag worden gecombinee­rd met het burgemeest­erschap. Antwerpen zal dan een waarnemend burgemeest­er krij

gen. We legden hierover de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) enkele vragen voor. 1. Kan De Wever kiezen tussen ontslag of titelvoere­nd burgemeest­er?

Beide kunnen, maar het is gebruikeli­jk dat een minister zich als burgemeest­er laat vervangen. De Wever wordt na zijn aanstellin­g als minister-president titelvoere­nd burgemeest­er. “Deze regeling biedt zekerheid aan politici”, zegt VVSG-woordvoerd­er Nathalie Debast. “Niet alleen omdat een ministerpo­st beperkt is in tijd en

soms onzeker, maar ook bij langdurige vervanging bij ziekte.” 2. Hoe wordt de waarnemend burgemeest­er aangeduid?

Er is geen verschil tussen de aanstellin­g van de burgemeest­er en die van een waarnemend burgemeest­er. Hij of zij heeft de meerderhei­d nodig van de gemeentera­adsleden en een meerderhei­d binnen de fractie van de partij waar hij of zij mee is opgekomen. De waarnemend burgemeest­er legt de eed af bij de gouverneur.

3. Behoud de titelvoere­nde burgemeest­er zijn burgemeest­erswedde?

Nee.

4. Heeft een titelvoere­nde burgemeest­er nog bevoegdhed­en?

Nee.

5. Heeft de waarnemend burgemeest­er dezelfde bevoegdhed­en als een gewone burgemeest­er?

Ja.

6. Moet de titelvoere­nd burgemeest­er gemeentera­adslid blijven?

Ja. Huidige Vlaams minister-president Geert Bourgeois is zelfs voorzitter van de gemeentera­ad in zijn woonplaats. Als hij ooit opnieuw als burgemeest­er aan de slag wil, moet hij of zij nu eenmaal zetelen in de gemeentera­ad.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Zal Bart De Wever kiezen voor ontslag of titelvoere­nd burgemeest­er worden?
FOTO JAN VAN DER PERRE Zal Bart De Wever kiezen voor ontslag of titelvoere­nd burgemeest­er worden?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium