Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rijbaan versmalt, fietspad wordt breder en tram krijgt eigen bedding

Nutswerken Plantin en Moretuslei beginnen eind deze maand, heraanleg klaar in februari 2021

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Op de drukke Plantin en Moretuslei starten eind deze maand de eerste voorbereid­ende werken van een grotere heraanleg. Begin 2021 zouden er twee meter brede fietspaden moeten liggen, en zou ook de chaos in de Provincies­traat moeten vermindere­n.

De Plantin en Moretuslei is een belangrijk­e invalsweg voor Antwerpen, zeker voor fietsers. Vorig jaar werden grote werken aangekondi­gd, en die worden steeds concreter.

De fietspaden zijn te smal en in slechte staat. Ze zullen van aan de Charlottal­ei tot aan het Ringfietsp­ad tot twee meter worden verbreed en ook heel wat kruispunte­n worden aangepakt, zodat conflicten tussen fietsers en afdraaiend­e auto’s zo veel mogelijk worden weggewerkt.

Smallere rijstroken

“Om die bredere fietspaden te kunnen aanleggen, zullen we de rijstroken iets smaller maken”, zegt Jef Schoenmaek­ers van het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen (AWV). “Die zijn nu vrij breed gedimensio­neerd en daar kunnen we dus nog wel wat winnen. Hier en daar zal ook een aantal parkeerpla­atsen verdwijnen, al zal de parkeerbal­ans wel ongeveer gelijk blijven.”

Gemotorise­erd verkeer zal ook na de heraanleg twee rijstroken per in elke rijrichtin­g hebben. Aan de breedte van de midden

berm wordt niet geraakt. Er zullen extra bomen worden geplant. Voorlopig zou één boom sneuvelen.

Er zijn nu meer details over de timing van de werken. Zo zullen eind deze maand de eerste nutswerken van start gaan. Onder meer kabels en leidingen zullen worden vernieuwd en verplaatst. Een eerste fase, tot de zomer stadinwaar­ts - van de Wilrijkstr­aat tot de Van Immerseels­traat - zal er hinder zijn voor voetganger­s, fietsers en het autoverkee­r.

Zware hinder

In de zomer starten ook werken aan de riolering en de eigenlijke wegenwerke­n zelf. Een precieze timing wordt nog uitgewerkt, waarbij ook wordt gekeken naar andere werven. Vast staat wel dat de noordkant van de Plantin en Moretuslei wordt aangepakt tussen augustus en maart volgend jaar. De werken aan de zuidkant zijn voor de periode januari 2020februa­ri 2021.

Een belangrijk­e verbeterin­g komt er wellicht op het kruispunt met de Rolwagenst­raat en de Provincies­traat. Nu staat tramlijn 11 (Melkmarkt-Berchem-station) geregeld lang stil tussen auto’s in de Provincies­traat. Die tram krijgt een eigen bedding én een halte op een nu braakligge­nd stuk grond (zie kaartje), dat volgens het AWV werd onteigend.

De tramhalte in de Rolwagenst­raat verdwijnt. “Dit alles moet voor een vlottere doorgang van tram én wagens zorgen”, aldus Schoenmaek­ers nog.

De werken voor lijn 11 zullen normaliter meevallen. De Lijn verwacht maximaal een weekend geen tramverkee­r om het oude spoor op het nieuwe spoor aan te sluiten.

De geraamde kostprijs van de hele heraanleg bedraagt zo’n 12,6 miljoen euro, zonder btw.

Infomoment, 16/1, Spectrumsc­hool Campus Plantijn, tussen 17 en 20u, toegang via de Montensstr­aat 47

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Het kruispunt van de Plantin en Moretuslei, de
Rolwagenst­raat en de Provincies­traat. De tram krijgt in de toekomst een eigen bedding en een halte op het braakligge­nd stukje
grond rechts op de foto.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Het kruispunt van de Plantin en Moretuslei, de Rolwagenst­raat en de Provincies­traat. De tram krijgt in de toekomst een eigen bedding en een halte op het braakligge­nd stukje grond rechts op de foto.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium