Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn geen supermarkt, wij zijn een buurtwinke­l”

Zaakvoerde­r Joost Sierens wil na totale renovatie Carrefour op Turnhoutse­baan focussen op vers, bio en lokaal

- KARIN VANHEUSDEN

“Na ons 35-jarig jubileum hebben we getwijfeld: uitbollen of opnieuw beginnen?” zegt Joost Sierens, zaakvoerde­r van de Carrefour op de Turnhoutse­baan. “Met deze renovatie, de eerste in vijftig jaar, kiezen we opnieuw voluit voor deze buurt én voor de baan.”

Wie afgelopen zaterdag de Carrefour op de Turnhoutse­baan binnenstap­te, kreeg door de lege rekken een throwback naar beelden van het voormalige Oostblok. Joost en Katrien Sierens, sinds 14 september 1982 zaakvoerde­rs van de supermarkt, hebben diezelfde zaterdagna­cht samen met hun personeel de winkel volledig gestript.

“We hebben echt álles eruit gehaald”, vertelt Joost Sierens, behalve zaakvoerde­r ook gangmaker en voorzitter van handelaars­vereniging Boho 2140. “Zo’n grondige renovatie heeft dit winkelpand al in vijftig jaar niet meer ondergaan. Toen we in 1982 begonnen, had het interieur in feite al een laagje vintage. Daarom moet nu alles nieuw: de vloeren, de plafonds, de muren, de winkelrekk­en, de koeltogen, de kassa’s. Een grote investerin­g, inderdaad, maar we geloven dan ook echt in deze buurt.”

Joost en Katrien Sierens willen op een frisse manier inspelen op ‘het potentieel’ op en rond de Turnhoutse­baan. “Voor ons zijn dat de vele jonge mensen die voor Borgerhout kiezen”, zegt Joost. “Zij staan bewuster en kritischer in het leven dan de vorige generaties. Daarom hebben we ook ons concept aangepast, want veel meer dan een supermarkt, zijn wij een buurtwinke­l. Vanaf nu trekken we voluit de kaart van verse en lokale producten, al dan niet met een biologisch label. We verkopen nu al de bieren van de lokale brouwerij Cabardouch­e, maar zoeken nog meer lokale producente­n die met ons willen samenwerke­n. Bijvoorbee­ld kazen of biologisch vlees. En ons aanbod veggie wordt fors uitgebreid. Verder zal je bij ons geen plastic zakje meer tegenkomen, alle verlichtin­g is led en uiteraard krijgt onze eco-squad (automaat die petflessen en blikjes plet, red.) opnieuw een prominent plekje.”

Geen halal Bij de aankondigi­ng van de renovatiew­erken kregen Joost en Katrien

behalve veel succes-wensen, ook wel verbaasde reacties.

“Borgerhout en vooral de Turnhoutse­baan blijven kampen met een negatief imago. Alle inspanning­en van handelaars en het district, zoals de jaarlijkse Reuzenstoe­t en Borgerrio, ten spijt. Sommigen vragen zich af hoe we op onze leeftijd, we zijn 58 en 57 jaar, het nog aandurven om hier te investeren, doelend op de grote groep bewoners van Marokkaans­e en andere origine. Gaan jullie dan ook halalprodu­cten verkopen? En noten en olijven? Noten en olijven, jazeker, zelfs nog meer dan voordien. Halal niet, waarom zouden we? Het aanbod op de Turnhoutse­baan is wat dat betreft al ruim genoeg. Ik hoop dat ons voorbeeld andere handelaars overtuigt ook te investeren in de Turnhoutse­baan.”

De vernieuwde winkel opent vrijdag, de feestelijk­e heropening gebeurt op 23 en op 26 januari.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Katrien en Joost Sierens hebben nog wat werk voor de boeg. Vrijdag gaat de vernieuwde buurtsuper­markt Carrefour op de Turnhoutse­baan na vijf dagen grondige renovatie opnieuw open.
FOTO VICTORIANO MORENO Katrien en Joost Sierens hebben nog wat werk voor de boeg. Vrijdag gaat de vernieuwde buurtsuper­markt Carrefour op de Turnhoutse­baan na vijf dagen grondige renovatie opnieuw open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium