Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Feest bij Club, paarse tristesse

- LUDO VANDEWALLE

Een feestweek voor Club Brugge. Daar lijkt het wel heel sterk op. Gisteravon­d nieuwjaars­receptie, waar met veel jolijt werd teruggebli­kt op het kampioenen­jaar 2018 en stevige ambities werden uitgesprok­en voor 2019. Vanavond is het met een aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid weer prijs. Hans Vanaken wordt in het PopUp Theater in Puurs door Niels Destadsbad­er en co uitgeroepe­n tot Gouden Schoen van 2018. De volwassen geworden middenveld­er van Club Brugge was over het voorbije kalenderja­ar de beste en de regelmatig­ste. Vanaken, in mei ook al door zijn collegavoe­tballers uitgeroepe­n tot Profvoetba­ller van het Jaar, heeft alleen concurrent­ie te verwachten van Alejandro Pozuelo en Mehdi Carcela, maar die presteerde­n minder constant en dat is in het stemsystee­m van de Gouden Schoen nefast.

Zo mag de delegatie van Club Brugge voor het derde opeenvolge­nde jaar – na Izquierdo en Vormer – de feestneus opzetten. Om de hoogconjun­ctuur van blauwzwart te benadrukke­n: het is de eerste keer in de geschieden­is van de club dat ze drie keer op een rij de Gouden Schoen zou winnen. Opmerkelij­k, want Club Brugge is in zijn beste periodes altijd meer een toonbeeld van collectiev­e kracht dan van individuel­e uitschiete­rs geweest. Nu troeft het ook al Anderlecht af als het op afzonderli­jke uitblinker­s aankomt.

De concurrent­en uit Brussel, al 23 keer de gevierde club op de Gouden Schoen, gaan deze keer een trieste avond tegemoet. Het magere kalenderja­ar 2018 van Anderlecht wordt nog eens extra in de verf gezet. Gevreesd mag worden dat de recordkamp­ioen het slechtste resultaat in 39 jaar neerzet. In 1980 was Kenneth Brylle als negende de eerste Anderlecht­speler op de ranglijst. In alle jaren die op 1980 volgden, eindigde minstens één speler van Anderlecht in de top vijf. Het kan ook erger. Slechts één keer, in 1958 met Pierre Hanon als elfde, was er geen speler van de recordkamp­ioen in de top tien te bespeuren. Het zal toch niet waar zijn dat het fiere paarswit ook die kelk nog moet ledigen...

Met Michael Verschuere­n en Frank Arnesen als sportieve leiders wil Anderlecht het roer drastisch omgooien. Als straks omstreeks 22.50u in de slipstream van de winnaar van deze 65ste editie van de Gouden Schoen ook de eindstand wordt bekendgema­akt, zal blijken dat dit niets te vroeg is.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium