Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Held in zijn geboortest­ad, onruststok­er in Anderlecht

Enfant terrible ‘Ogi’ Vranjes (29) blijft spelen met zijn toekomst

- DAVID VAN DEN BROECK

Van het ene incident in het andere: Ognjen Vranjes (29) herdefinie­ert de term ‘enfant terrible’. Een portret van de 29-jarige Bosniër, die moet vrezen voor zijn toekomst – bij Anderlecht én de nationale ploeg.

Eind 2017 komt Ognjen Vranjes op de radar van Anderlecht. Hij wordt gescout en Hein Vanhaezebr­ouck, die hem allang kent, zegt: “Die zie ik wel zitten.” AEK Athene vraagt te veel en dus past hij niet in het budget. Maar een half jaar later haalt Luc Devroe hem toch nog binnen. Prijskaart­je voor de ervaren centrale verdediger: dik 3 miljoen euro.

De miserie krijgen ze er gratis bij.

Het begint al in juli, wanneer de Bosniër – in een oefenmatch dan nog – rood pakt na een drieste tackle. Hetzelfde liedje later tegen Moeskroen en Dinamo Zagreb. Zijn reputatie van kaartenpak­ker maakt hij meteen waar. In september melden

Griekse media dat hij acht maanden cel met uitstel krijgt omdat hij de fans van Oympiacos had geprovocee­rd via sociale media en zo had aangezet tot geweld. In oktober duikt het verhaal op dat hij ooit de fans van Dinamo Zagreb had gejend door met een shirt van aartsvijan­d Rode Ster Belgrado te staan zwaaien. Vranjes is dan wel

een Bosniër, hij komt uit de Servische enclave Republika Srpska. Vandaar zijn voorliefde voor die club en vandaar ook de problemen in november… Dan ontdekt het grote publiek zijn tattoo van Momcilo Dujic – volgens de Bosniërs een oorlogsmis­dadiger uit de Tweede Wereldoorl­og, volgens hemzelf een priester die gewoon de Serviërs beschermde.

Naaktfoto’s

In december houdt Vranjes zich koest. Nu ja, op vraag van de Kroatische politie mag hij niet mee naar Zagreb. Zijn strafste stoot houdt hij voor 2019. Hij domineert momenteel de boekskes in de Balkan vanwege zijn vete met Jelena Karleusa, een bekende Servische zangeres en de vrouw van Dusko Tosic, zijn ploegmaat bij de nationale ploeg. Vranjes beweert dat hij een affaire met haar had en lekte enkele naaktfoto’s. Zij ontkent, zegt dat hij haar bedreigt en postte zijn chatberich­ten alsook een foto van zijn edele delen.

Al die tijd kijkt Anderlecht lijdzaam toe. Een gesprek hier, een boete daar, een schorsing, af en toe een publieke terechtwij­ziging van de coach of manager Michaël Verschuere­n: paars-wit probeerde alles met Vranjes. Maar de hooligan is hardleers. Een voormalige vertrouwel­ing: “Voor mij is dit allang geen verrassing meer. Je kan één of twee keer in de fout gaan, maar hij flikt het telkens opnieuw. Het is vooral ook erg voor zijn vrouw en 4-jarig dochtertje.”

“Op een bepaald moment is het gewoon misgelopen”, zegt Vladimir Grlic, een Bosnische voetbaljou­rnalist die net als Vranjes uit Banja Luka komt, de hoofdstad van de Republika Srpska. Hij vertelt hoe Ogi als een van de toptalente­n doorbrak bij het plaatselij­ke Borac. “Hij was toen al een temperamen­tvolle verdediger die makkelijk kaarten pakte. Maar hij was wel heel profession­eel met zijn vak bezig. Gaandeweg is hij veranderd. Plots ging het niet meer over zijn kwaliteite­n, maar enkel over zijn privéleven en schandaalt­jes naast het veld. Hij moest zich daardoor ook steeds verdedigen en zijn relatie met de pers ging er op achteruit. En al helemaal nu hij geregeld in de Servische roddelblad­en opduikt.”

Kalme grote broer

Ogi heeft nog een grote broer, Stojan Vranjes. Ook een prof, maar een heel ander type – kalmer en meer een familieman. Maar samen groeiden ze wel op in dezelfde zware omstandigh­eden. Als kind maakten ze in de jaren 90 de Balkanoorl­og mee, waarbij ze geregeld moesten schuilen voor laagvliege­nde vliegtuige­n en eens veertig dagen op rij zonder elektricit­eit zaten.

Het gezin Vranjes – papa Zeljko en mama Melina woonden met hun twee zonen in een appartemen­tsblok – had het ook niet breed. Naar school gaan was niet zijn ding en dus probeerde Ogi aan de armoede te ontsnappen via het voetbal. Met succes, want ook al versleet hij intussen twaalf clubs, hij is wel 38-voudig Bosnisch internatio­nal. In Banja Luka, waar zijn vader nog altijd nachtwaker is, wordt hij ook op handen gedragen. “Je zal geen slecht woord over hem horen, hij is hier een echte held”, zegt Grlic.

Alleen: de rest van Bosnië is hem liever kwijt dan rijk. “Vanwege die liefde voor Servië. Zo liet hij ook ooit een tattoo van de kaart van Republika Srpska zetten. Onder druk van de fans liet hij die tekening later omvormen in een klok. Maar ik vrees dat het nu echt over is. Gezien de recente incidenten ben ik 99 procent zeker dat hij niet meer wordt opgeroepen.”

Afwachten wat ze bij Anderlecht doen. Of Verschuere­n hem dumpt, of nu écht een goed gesprek met hem voert. Misschien moeten ze gewoon eens samen gaan vissen. Want dan komt Ogi volgens zijn vrienden helemaal tot rust.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium