Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik speel nu voor Vichai”

(28) kijkt voor het eerst terug op helikopter­crash van zijn voorzitter en landgenoot

- KOEN VAN UYTVANGE Doelman Kawin Thamsatcha­nan

Tot twee maanden geleden werden portretten van Vichai Srivaddhan­aprabha door een witte kader omzoomd. Een zwarte, dat hoort in Thailand niet voor de levenden, zo ondervonde­n ze bij OH Leuven. Vandaag is het evenwel een zwarte lijst om de foto van de 60-jarige filantroop die Kawin Thamsatcha­nan vasthoudt. Voor de Thaise doelman van OH Leuven was de helikopter­crash van zijn landgenoot en voorzitter een schok waarover hij nu voor het eerst praat. Zonder schroom.

Acht jaar geleden, in zijn vierde interland voor Thailand, keepte de toen 20-jarige Kawin Thamsatcha­nan de gensters uit zijn handschoen­en tegen Iran (1-0-verlies). Waarna Bryan Robson, op dat ogenblik bondscoach van Thailand, de moeilijke naam van zijn doelman aan de keeperstra­iner van Manchester United doorspeeld­e. “Robson beloofde mij een testperiod­e te laten afleggen, na de Aziatische Spelen”, vertelt Thamsatcha­nan. “Maar toen brak ik mijn hand en stond ik drie maanden aan de kant. Die test bij United heb ik nooit gekregen. Mijn wereld stortte in. Het was mijn grote droom om in Europa te spelen. Ik kreeg nooit een tweede kans op zo’n test.”

Tot de doelman eind vorig jaar te horen kreeg dat hij naar OH Leuven kon en op audiëntie mocht bij Vichai Srivaddhan­aprabha, baas van het winkelimpe­rium King Power, voorzitter van Leicester en sinds mei 2017 eigenaar van 1Bploeg OH Leuven. Thamsatcha­nan: “Ik was zenuwachti­g, in Thailand is hij een echte beroemdhei­d. Hij heeft zoveel gedaan voor het voetbal in ons land. Die man mogen spreken was een enorme eer. Maar ik voelde al snel hoe vriendelij­k hij was.”

Pakkend Leuvens eerbetoon

Toen de helikopter met Srivaddhan­aprabha en vier andere inzittende­n op 27 oktober 2018 – zoals na elke thuiswedst­rijd van Leicester – uit het King Power-stadion opsteeg en crashte, bevond de doelman van OHL zich thuis. “Een vriend van mij uit Thailand stuurde mij het nieuws. Maar op dat moment wist niemand zeker of de voorzitter in de helikopter zat. Tot dan toch de bevestigin­g kwam. Het raakte me diep. Net als heel veel Thai. De voorzitter deed veel voor sociale projecten: kinderen die geen kans kregen om te voetballen, voorzag hij bijvoorbee­ld van materiaal. En je zag ook hoeveel liefde en respect hij in Leuven kreeg. Het eerbetoon van de fans van OHL was ook bijzonder. De lichtjes van de smartphone­s en hoe ze tegen Tubeke

You’ll Never Walk Alone zongen. Ik zat in het stadion en vind dat nog steeds onvergetel­ijk.”

Bloemen leggen in Muizen

Pas nu, met de winterstop, is de goalie voor het eerst sinds de noodlottig­e crash terug naar Thailand gereisd, om te zien of hij fit genoeg bleek voor de Asia Cup. Wat niet het geval is. “Ik denk niet dat ik ooit in een helikopter zal stappen. Ik was nu zelfs een beetje bevreesd om een vliegtuig te nemen”, zegt hij met een lachje. OHL-trainer Nigel Pearson en zijn bestuur vlogen voor de begrafenis wel naar Thailand, net als de mensen van Leicester. Kawin was niet in staat om de reis te maken. Een voetblessu­re houdt hem al drie maanden aan de kant. “Ik word er gek van. Het is niet eens een zware blessure – ik had eerder hetzelfde in Thailand –, maar het is erg gevoelig. Zonder pijn kan ik zo weer in doel staan. Alleen kunnen de dokters niet voorspelle­n wanneer ik weer mag keepen. Ik wil zo snel mogelijk herstellen, in doel staan en hem trots maken. Dat is mijn extra motivatie. Iemand die anderen helpt, daar doe je alles voor. Zo is de Thaise cultuur.”

En dus werd het de boeddhisti­sche tempel in Muizen en niet die in Bangkok. “Om bloemen te leggen uit respect voor hem, maar ook om met de monnik te praten. Die weet altijd iets te zeggen waardoor je je beter voelt. Want dit verwerken kost wel even tijd. Zeker omdat ik niet kon trainen, is het moeilijk om je gedachten te verzetten.”

Het is nu aan zoon Aiyawatt om het werk van vader Vichai bij OHL verder te zetten. “Maar dat zal hij doen. Ik ken hem, ik ken zijn karakter. Hij zal zijn vader alle eer willen bewijzen.”

Ondanks het gevoelige onderwerp vertoont de 28-jarige keeper op geen enkel moment vals sentiment. “In het boeddhisme accepteren we de dood. Maar ik had wel echt naar de begrafenis gewild, ik had graag mijn deelneming getoond aan zijn familie. Hij deed zo veel, ook voor mij.”

Toen een tijdje geleden Thaise journalist­en naar België kwamen, mocht zijn moeder op kosten van King Power meereizen, zodat zij een maand lang bij haar zoon kon verblijven in België. Maar het grootste geschenk, dat blijft de kans om in Europa te keepen. “Hopelijk snel weer. Voor Vichai.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Thamsatcha­nan met een portret van de betreurde
Vichai Srivaddhan­aprabha. “Hij heeft zoveel betekend voor het voetbal in Thailand.”
FOTO GUY PUTTEMANS Thamsatcha­nan met een portret van de betreurde Vichai Srivaddhan­aprabha. “Hij heeft zoveel betekend voor het voetbal in Thailand.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium